Consiliul de Securitate al ONU a înnoit joi pentru un an misiunea celor aproape 10.000 de Căşti Albastre pentru Liban (UNIFIL), avertizând împotriva izbucnirii unui nou conflict între această ţară şi Israel, notează AFP. Un proiect de rezoluţie, redactat de Franţa, a fost adoptat în unanimitate.

Refugiati in BeirutFoto: EU/ECHO/PeterBiro

În acest text, Consiliul de Securitate atrage atenţia că "încălcarea încetării ostilităţilor ar putea duce la un nou conflict pe care niciuna dintre părţi sau regiunea nu şi-l poate permite". El "condamnă toate încălcările Liniei Albastre" care separă Libanul şi Israelul, "aeriene şi la sol şi lansează un apel ferm tuturor părţilor să respecte încetarea ostilităţilor".

Miercuri, armata libaneză a tras contra unei drone israeliene în sudul Libanului. Duminică, un atac a fost efectuat de o dronă armată la periferia de sud a Beirutului, un fief al Hezbollah, atribuită Israelului de autorităţi şi Hezbollahul libanez. Ea a fost considerată o "declaraţie de război" de preşedintele libanez, Michel Aoun, potrivit Agerpres.