Europarlamentarii intenţionează să declanşeze investigarea de către UE a (respectării) statului de drept de către guvernul lui Boris Johnson

de Ionut Baias     HotNews.ro
Joi, 29 august 2019, 23:30 Actualitate | Internaţional


Boris Johnson
Foto: Wikimedia Commons
Eurodeputaţi din întreaga UE se organizează pentru a declanşa o investigaţie oficială asupra guvernului britanic pentru încălcarea statului de drept, din cauza acţiunii "deranjante" a lui Boris Johnson de a suspenda parlamentul, dezvăluie The Independent, citat de Rador.

Parlamentarii UE transmit o chestiune urgentă către Comisie, solicitând acţiuni în temeiul articolului 7 din tratatul fondator al UE, care a fost folosit pentru a judeca ţări precum Polonia şi Ungaria, atunci când s-a considerat că guvernele lor au subminat democraţia sau drepturile fundamentale. Propunerea lansată miercuri seara are deja susţinerea a zeci de europarlamentari din statele membre, între care Franţa, Olanda, România, Spania şi Danemarca - şi aceştia provin din toate grupurile politice ale Parlamentului. Eurodeputaţii trebuie să-şi scrie până luni numele pentru propunere, când va fi trimisă Comisiei, iar organizatorii spun că se adaugă noi semnatari la fiecare câteva minute.

Apelul de urgenţă afirmă că suspendarea de către guvernul britanic a Parlamentului, descrisă de propriul său preşedinte drept "un delict la adresa procesului democratic" şi "un ultraj constituţional" - "va avea ca efect împiedicarea Parlamentului de a-şi exercita funcţia legislativă, de a asigura verificarea activităţii executivului şi, în special, de a lua măsuri parlamentare în legătură cu procesul Brexit". Eurodeputaţii se întreabă dacă Comisia are cunoştinţă de "vreun precedent în care un stat membru şi-a suspendat parlamentul pentru o atare perioadă de timp sau într-un moment de o asemenea importanţă" şi se întreabă cum evaluează Comisia "conformitatea Regatului Unit ca actual membru al UE privind standardele statului de drept ale UE, şi în special respectarea valorilor fundamentale menţionate la Articolul 2 ”din tratatele blocului. Ei concluzionează: "Întrucât Comisia a întreprins acţiuni de infringement împotriva statelor membre invocând articolul 7 din tratatul UE, va lua în considerare Comisia să facă acest lucru urgent în acest caz, având în vedere riscul clar de încălcare gravă de către Regatul Unit a valorilor menţionate la Articolul 2 din tratatul UE?"

Sophie I 'nt Veld, dintre eurodeputaţii care au susţinut moţiunea, s-a numărat printre cei care au condus acuzaţiile împotriva guvernului naţionalist al lui Viktor Orban din Ungaria, care a fost acuzat de încălcarea drepturilor fundamentale. Parlamentul European a votat cu o majoritate de două treimi, anul trecut, pentru a forţa Comisia să declanşeze procedurile privind statul de drept, împotriva statului central european. "Dacă în orice stat membru al UE guvernul ar suspenda parlamentul într-un moment atât de crucial, ar fi considerat "un risc clar de încălcare gravă" a valorilor înscrise în tratatele UE, şi ar fi iniţiată o procedură de sancţiuni", a declarat ea pentru The Independent. "În 1993, şefii de guverne au decis că aderarea la UE necesită ca ţara candidată să fi atins stabilitatea instituţiilor care garantează democraţia". Este evident că mutarea lui Boris Johnson este contrară acestei cerinţe".

Anthony Hook, un europarlamentar liberal-democrat britanic, care coordonează propunerea, a declarat: "Suspendarea Parlamentului Regatului Unit pentru avantaje politice este în mod clar împotriva principiilor fundamentale ale Uniunii Europene şi a principiilor de bază pe care ar trebui să le apere orice democraţie parlamentară. Vom reaminti toate evenimentele tulburătoare din istorie cu care acesta ar putea fi comparat. Sper să investigheze Comisia Europeană eventualele încălcări ale standardelor UE privind statul de drept, în regim de urgenţă, şi să ia măsuri. Cetăţenii britanici rămân cetăţeni europeni şi au dreptul la aceeaşi protecţie a drepturilor lor fundamentale la care au dreptul cetăţenii europeni". Mai devreme miercuri, coordonatorul pentru Brexit din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, a calificat decizia guvernului lui Johnson drept "sinistră" şi şi-a exprimat solidaritatea cu parlamentarii britanici, care se confruntă cu un blocaj temporar.

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a părut, de asemenea, să critice decizia de a bloca parlamentul, scriind în seara zilei de miercuri: "Ascultarea parlamentului este întotdeauna bună pentru democraţie. Din acest motiv este mai bine să se menţină activitatea". Pentru a declanşa proceduri privind statul de drept eurodeputaţii ar trebui să voteze cu o majoritate de două treimi, dar Comisia poate lansa proceduri fără mandatul explicit al Parlamentului, dacă ea consideră că există o ameninţare la statul de drept. O astfel de investigaţie ar fi probabil litigioasă politic şi este puţin probabil ca oficialii UE să dorească o destabilizare mai mare a discuţiilor despre Brexit, printr-o intervenţie. Comisia Europeană a adoptat o linie diplomatică referitoare la mişcarea guvernului britanic, despre care Downing Street spune că este doar o practică standard. Un purtător de cuvânt al executivului UE a declarat că au fost adresate autorităţilor britanice întrebări cu privire la decizie.

"În ceea ce priveşte decizia guvernului Regatului Unit de a suspenda şedinţele parlamentului până la 14 octombrie, nu comentăm procedurile politice interne ale statelor noastre membre şi, de asemenea, nu vom specula despre ce înseamnă acest lucru în termenii următorilor paşi în procedurile parlamentare ale Regatului Unit. Cred că Regatul Unit trebuie să răspundă", a declarat purtătorul de cuvânt jurnaliştilor de la Bruxelles, înainte ca eurodeputaţii să solicite o anchetă. În conformitate cu planul guvernului, parlamentul va fi prorogat timp de 23 de zile, până la 14 octombrie, cu doar câteva zile înainte ca Marea Britanie să plece fără un acord. Parlamentarii nu pot bloca prorogarea. Un sondaj instantaneu realizat de YouGov miercuri, după anunţ, a constatat că 47% dintre britanici consideră că este inacceptabil ca parlamentul să fie suspendat, numai 27% fiind de acord.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2765 vizualizari

 • +3 (21 voturi)    
  Sper sa gaseasca vinovat guvernul UK (Vineri, 30 august 2019, 0:10)

  cenzuratul [utilizator]

  Iar pedeapsa sa fie excluderea Marii Britanii din UE.
  • -3 (13 voturi)    
   OK!, dar... (Vineri, 30 august 2019, 12:26)

   Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui cenzuratul

   Excluderea Marii Britanii din UE nu este suficienta, iar cei de la Brussels trebuie sa fie mai duri:

   1 - Regina Elizabeth II - care a aprobat 'miscarea' - trebuie inlocuita cu Meghan Markel [sotia lui Harry] care are origini africane sanatoase, si care este si anti-Trump.

   2 - Desigur, PM Boris Johnson va fi IMEDIAT inlocuit in functie de catre Sadiq Khan [primarul Londrei[ care si el este un baiat bun, dintro familie de imigranti din Pakistan, si care - de asemenea - nu-l prea iubeste pe Presedintele US...

   Daca UE va actiona RAPID [in aceste 2 puncte] mai departe lucrurile se vor aranja in linistite..., asa incat Marxism-Socialismul se va instala si in UK!!

   Dar ce credau ei? Ca Trump decide totul in lume...
 • -1 (21 voturi)    
  Wow!!! (Vineri, 30 august 2019, 0:30)

  Amerlocu [utilizator]

  De data asta chiar că s-au supărat pe engelji!

  O să le taie dreptul de vot în UE cu o zi înainte să părăsească UE. Genial!
 • +4 (18 voturi)    
  UK a fost democratie cand era in UE (Vineri, 30 august 2019, 10:38)

  santor [utilizator]

  Acum se transforma intr-un sat fara caini la mila lui Trump.
  • -2 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 30 august 2019, 18:20)

   [anonim] i-a raspuns lui santor

 • -6 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 30 august 2019, 11:54)

  [anonim]

 • -7 (9 voturi)    
  Multi (Vineri, 30 august 2019, 14:07)

  unins [utilizator]

  nu inteleg ca Anglia, Germania, America, Franta, China, Rusia, Japonia si alte state puternice, au propriile democratii, pe care le aplica asa cum vor muschii lor si pe care le exporta in functie de interesele lor. Anglia nu e Ungaria, Romania sau Polonia, ca sa admita lectii de la altii.
 • +5 (7 voturi)    
  Boris doar respecta ordinele de la Moscova (Vineri, 30 august 2019, 15:01)

  elisan [utilizator]

  Distruge UK din interior la fel ca si cealalta sluga a Moscovei, Trump.
  • -2 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 30 august 2019, 18:18)

   [anonim] i-a raspuns lui elisanAbonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by