Directorul Serviciului Federal pentru Cooperare Tehnico-Militară, Dmitri Şugaev, a declarat că a discutat cu subsecretarul pentru industria de apărare din Turcia, Ismail Demir, despre posibilitatea de a fi vândute Turciei avioane de producţie rusească SU-35 şi SU-57, potrivit Milliyet, citat de Rador.

Suhoi Su-35Foto: Sukhoi.org

În cursul vizitei pe care a făcut-o la Moscova, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan a inspectat împreună cu omologul său rus, Vladimir Putin, avioanele militare ruseşti expuse la târgul de aviaţie. Erdoğan l-a întrebat în acel moment pe Putin "Putem lua avioane de acest tip?" iar preşedintele rus i-a răspuns "Puteţi lua".

Pe de altă parte, Şugaev a spus că Rusia este dispusă să acorde sprijin la construcţia avionului de luptă de a cincea generaţie pe care îl construieşte Turcia, TF-X. "Am putea livra Turciei motoare de avion şi echipamente de război electronic".

În plus, directorul Serviciului Federal pentru Cooperare Tehnico-Militară din Rusia a precizat că "Suntem gata să discutăm acest aspect în contextul colaborării din domeniul industriei de apărare. În plus, şi liderii ţărilor noastre şi-au exprimat dorinţa de a dezvolta cooperarea în domeniul industriei de apărare. Noi suntem pregătiţi".

Preşedinţii Recep Tayyip Erdoğan şi Vladimir Putin au avut discuţii în privat şi la nivel de delegaţii pe aeroportul internaţional Jukovski din Moscova.

Putin a afirmat că a avut consultări cu preşedintele Erdoğan legate de dezvoltarea cooperării în domeniile militar, tehnico-militar, aerian şi aerospaţial. "Putem desfăşura o activitate comună în privinţa avioanelor SU-35. Putem colabora şi pentru avioanele SU-57. Avem toate mijloacele. Domnul preşedinte doreşte demararea unui nou program de ambulanţă aeriană. Şi Rusia are planuri asemănătoare. Partenerii noştri turci sunt interesaţi mai ales de producţia în comun. Noi suntem pregătiţi şi vom avea consultări eficiente în anumite domenii".