Kremlinul a negat miercuri implicarea în misterioasa asasinare, în Berlin, a unui georgian, veteran al războiului din Cecenia, care ar putea fi legată de trecutul victimei în rândul forțelor speciale ale Georgiei, scrie AFP.

Dmitri PeskovFoto: Agerpres/AP

"Această afacere nu are nicio legătură cu guvernul rus sau cu instanțele oficiale. Dezmint total orice legătură între această crimă și autoritățile rusești", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în condițiile în care în Germania se înmulțesc speculațiile în acest sens.

Georgianul de origine cecenă, în vârstă de 40 de ani și identificat drept Zelimkhan Khangochvili, a fost împușcat vineri, în plină zi, într-un parc din capitala germană în ceea ce martorii au descris drept o "execuție".

Parchetul din Berlin a precizat că a arestat un suspect, un rus de 49 de ani.

Parchetul federal german, însărcinat cu toate dosarele legate de spionaj, a afirmat că "urmărește" dosarul. Dacă se va sesiza, acest lucru va însemna că pista unui act comis de un serviciu secret extern este privilegiată.

Mai multe publicații germane arată cu degetul spre Moscova în această crimă, deși autoritățile germane păstrează deocamdată tăcerea.

O sursă apropiată serviciilor germane de informații a declarat pentru Der Spiegel că este "sigur 100%" că Rusia este implicată de o manieră sau alta.

"Dacă se dovedește că un actor statal precum Rusia este în spatele crimei, vom avea un al doilea dosar Skripal cu toate consecințele" pe care le implică, a declarat pentru Spiegel o altă sursă din serviciile secrete germane.

Serghei Skripal, un fost dublu agent rus, a fost otrăvit la Salisbury, în sud-vestul Angliei, în martie 2018, într-un atac imputat de Londra Rusiei. Moscova a negat și atunci orice implicare.

Intervievată de Spiegel, soția georgianului, care trăiește în Germania, a afirmat că acest asasinat poartă "urme rusești".

Tot potrivit presei germane, victima a participat în tabăra cecenă în al doilea război din Cecenia împotriva Rusiei.

Acesta s-ar fi înrolat ulterior într-o unitate antiteroristă a ministerului georgian de Interne, păstrând secrete legăturile cu mediile islamiste de care era apropiat.

În cadrul forțelor antiteroriste georgiene, acesta ar fi participat în 2012 la o misiune a forțelor speciale în ceea ce a fost prezentat la acea vreme drept o operațiune antiteroristă care viza combatanți veniți din Daghestanul vecin rus și care luaseră ostatici locuitori din defileul Lopota.

Asaltul s-a soldat cu numeroși morți în rândul islamiștilor dar și cu trei decese în rândul forțelor de ordine. Operațiunea rămâne controversată.

Fiul său a declarat că georgianul a scăpat din mai multe tentative de asasinat.

Potrivit ONG-ului georgian EMC, ultima a avut loc în 2015 la Tbilisi. După această tentativă, bărbatul s-a exilat cu familia în Germania, cu o identitate schimbată.