„Președintele SUA, Donald Trump, a ordonat ministrului său al agriculturii, Sonny Perdue, să excludă 9,5 milioane de acri (3,8 milioane hectare) din pădurea națională Tongass din interdicția de defrișare”, potrivit Washington Post, citat de Spiegel.de. Ziarul american citează „o conversație prezidențială cu guvernatorul Alaskăi, Mike Dunleavy, la bordul Air Force One”. Decizia nu este încă confirmată. Cu toate acestea, recent au existat repetate încercări de masacrare a naturii virgine în Alaska, pentru a face loc exploatării comerciale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pe lângă defrișarea populațiilor de copaci vechi, abrogarea reglementărilor de protecție adoptate acum 20 de ani ar putea deschide acest paradis natural și pentru proiecte miniere și energetice. În ce privește Tongass National Forest din Alaska, este vorba despre una dintre cele mai mari întinderi de pădure temperată intactă, care poate fi încă găsită pe Pământ.

Cu cei 70 de mii de kilometri pătrați pe care îi ocupă, Pădurea Tongass este cea mai mare pădure națională din America. Se estimează că unele părți ale ei au mii de ani, iar mulți dintre copaci au peste 800 de ani.

Aflat la granița cu Canada, ecosistemul cuprinde insulele Arhipelagului Alexander, fiorduri, ghețari și vârfurile Munților Coastei. Un ecosistem excepțional de bogat, care deține mai multă materie organică per hectar decât oricare altul, inclusiv junglele tropicale. Și asta fără să adăugăm pădurile luxuriante din alge marine care se arată pe țărmurile pădurii Tongass, ori de câte ori valurile se retrag”, scrie National Geographic, citat de green-report.ro.

Zona este un refugiu pentru multe specii și atrage, cu peisajele sale spectaculoase, mulți turiști. Pădurea adăpostește toate cele cinci specii de somon de Pacific, urși grizzly, lupi, cerbi și 31 de comunități în care trăiesc 75 de mii de oameni, în special indigeni Tlingit, Haida și Tsimshian.

Cea mai mare localitate este Juneau, capitala statului, cu 31 de mii de locuitori. Potrivit Washington Post, sectorul turistic din sud-estul Alaskăi asigură aproximativ 17% din locurile de muncă din zonă.

Regulamente restrictive

Cu puțin timp înainte de finalul mandatului său de președinte al SUA, în 2001, Bill Clinton impusese măsuri de protecție extinse. Printre altele, reglementările în vigoare interzic construcția drumurilor pe 58,5 milioane de hectare de pădure națională din Alaska.

Politicienii republicani au încercat în mod repetat să submineze aceste prevederi. Pană acum, însă, aceste încercări au eșuat. Noul impuls de defrișare apare într-un moment în care incendiile devastatoare decimează pădurea tropicală din America de Sud.

Arde planeta

În Brazilia, cele mai puternice incendii forestiere au făcut ravagii, de ani buni. Anul acesta, numărul intervențiilor de stingere a incendiilor de pădure în cea mai mare țară din America de Sud a crescut la peste 82.000, cu 80 la sută mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit celor mai recente cifre ale agenției spațiale braziliene INPE.

Și în zonele forestiere din Siberia există pagube considerabile cauzate de incendii. În Rusia, acestea au făcut ravagii în regiuni îndepărtate, de la sudul Cercului Arctic.

La sfârșitul lunii iulie, au fost 162 de incendii, pe o suprafață de aproape 150.000 de hectare. Regiunea cea mai afectată este regiunea Irkutsk, de pe lacul Baikal. În cele mai multe cazuri, nu există amenințări pentru orașe și așezări, au declarat autoritățile.Cercetătorii se așteaptă ca incendiile arctice să continue să se înmulțească, drept urmare a schimbărilor climatice.