Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii a aprobat cererea premierului Boris Johnson de suspendare a Parlamentului, facilitând astfel producerea Brexit fără niciun acord. Suspendarea ar urma să aibă loc la câteva zile după ce parlamentarii se vor întoarce din vacanță și cu câteva săptămâni înainte de termenul limită pentru Brexit, scrie BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 17.24 Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii a aprobat cererea premierului Boris Johnson de suspendare a Parlamentului, facilitând astfel producerea Brexit fără niciun acord.

Potrivit unui comunicat al organismului oficial de consilieri ai Reginei - Privy Council - Parlamentul britanic va fi suspendat începând cu una dintre zilele din intervalul 9-12 septembrie și până la 14 octombrie.

''În această zi, Majestatea Sa a ordonat în Consiliu ca Parlamentul să fie suspendat începând cu o zi care să nu fie mai devreme de luni, 9 septembrie 2019, şi nu mai târziu de joi, 12 septembrie 2019, până în ziua de luni, 14 octombrie 2019'', se arată în comunicatul citat de Reuters.

Guvernul britanic a cerut Reginei să suspende Parlamentul în septembrie, suspendare ce ar urma să aibă loc la câteva zile după ce parlamentarii se vor întoarce din vacanță și cu câteva săptămâni înainte de termenul limită pentru Brexit.

Premierul britanic Boris Johnson anunţase miercuri dimineaţă că va programa discursul Reginei în parlament în 14 octombrie pentru a prezenta noile propuneri legislative, negând că astfel ar încerca să împiedice legislativul să-i blocheze planurile de Brexit.

UPDATE 15.01 Planul lui Boris Johnson este ”revoltător, o amenințare la adresa democrației”, acuză liderul opoziției laburiste, Jeremy Corbyn. ”Sunt îngrozit de nesăbuința guvernului Johnson, care vorbește despre suveranitate, dar încearcă să suspende Parlamentul pentru a evita analizarea planurilor lui pentru un Brexit fără acord nechibzuit”, a declarat Corbyn.

UPDATE 13.43 Reacția președintelui Camerei Comunelor: ”Nu am primit nicio informație de la Guvern, dar, dacă informațiile privind suspendarea Parlamentului se confirmă”, decizia reprezintă o sfidare a Constituției”

UPDATE 13.31 Financial Times scrie că Boris Johnson amenință cu anticipate. ”Dacă parlamentarii votează o moțiune de cenzură săptămâna viitoare, noi nu ne vom da demisia. Nu vom propune alt Guvern, vom dizolva Parlamentul, convoca alegeri între 1 și 5 noiembrie, deci vor fi zero șanse pentru o lege Grieve (prin care parlamentarii să aibă un cuvânt de spus în privința Brexitului)”, a declarat un înalt oficial guvernamental.

Boris Johnson a spus că ar putea avea loc un Discurs al Reginei după suspendare, pe 14 octombrie, pentru prezentarea ”foarte entuziasmantului program” al premierului britanic.

Suspendarea ar însemna că parlamentarii nu vor avea timp pentru a vota legi prin care să fie oprit un Brexit fără acord pe 31 octombrie.

Parlamentarul britanic Dominic Grieve a calificat măsura drept ”un act revoltător”. El a avertizat că, din cauza aceasta, s-ar putea ajunge la o moțiune de cenzură contra lui Johnson: ”Acest guvern va fi dat jos”.

Dar premierul spune că este ”complet neadevărată” ipoteza că suspendarea este motivată de dorința de a forța un Brexit fără acord. El a spus că nu vrea să aștepte până după Brexit ”pentru a pune în aplicare planurile noastre de a duce această țară înainte” și a insistat că va fi timp destul pentru ca parlamentarii să dezbată divorțul de Uniunea Europeană.

”Avem nevoie de noi legi. Trebuie să promovăm proiecte noi și importante și din acest motiv vom avea un Discurs al Reginei”, a adăugat el.

Ideea închiderii temporare a parlamentului - cunoscută în legislația britanică drept prorogare - provoacă multe controverse, criticii acesteia spunând că parlamentarii nu își vor mai putea juca rolul democratic din procedura de Brexit. Mai multe figuri importante din politica britanică, printre care și fostul premier John Major, au amenințat că vor apela la instanțe pentru a opri suspendarea legislativului.