Premierul britanic Boris Johnson anunţase miercuri dimineaţă că va programa discursul Reginei în parlament în 14 octombrie pentru a prezenta noile propuneri legislative, negând că astfel ar încerca să împiedice legislativul să-i blocheze planurile de Brexit.
UPDATE 15.01 Planul lui Boris Johnson este ”revoltător, o amenințare la adresa democrației”, acuză liderul opoziției laburiste, Jeremy Corbyn. ”Sunt îngrozit de nesăbuința guvernului Johnson, care vorbește despre suveranitate, dar încearcă să suspende Parlamentul pentru a evita analizarea planurilor lui pentru un Brexit fără acord nechibzuit”, a declarat Corbyn.
UPDATE 13.43 Reacția președintelui Camerei Comunelor: ”Nu am primit nicio informație de la Guvern, dar, dacă informațiile privind suspendarea Parlamentului se confirmă”, decizia reprezintă o sfidare a Constituției”
UPDATE 13.31 Financial Times scrie că Boris Johnson amenință cu anticipate. ”Dacă parlamentarii votează o moțiune de cenzură săptămâna viitoare, noi nu ne vom da demisia. Nu vom propune alt Guvern, vom dizolva Parlamentul, convoca alegeri între 1 și 5 noiembrie, deci vor fi zero șanse pentru o lege Grieve (prin care parlamentarii să aibă un cuvânt de spus în privința Brexitului)”, a declarat un înalt oficial guvernamental.
Boris Johnson a spus că ar putea avea loc un Discurs al Reginei după suspendare, pe 14 octombrie, pentru prezentarea ”foarte entuziasmantului program” al premierului britanic.
Suspendarea ar însemna că parlamentarii nu vor avea timp pentru a vota legi prin care să fie oprit un Brexit fără acord pe 31 octombrie.
Parlamentarul britanic Dominic Grieve a calificat măsura drept ”un act revoltător”. El a avertizat că, din cauza aceasta, s-ar putea ajunge la o moțiune de cenzură contra lui Johnson: ”Acest guvern va fi dat jos”.
Dar premierul spune că este ”complet neadevărată” ipoteza că suspendarea este motivată de dorința de a forța un Brexit fără acord. El a spus că nu vrea să aștepte până după Brexit ”pentru a pune în aplicare planurile noastre de a duce această țară înainte” și a insistat că va fi timp destul pentru ca parlamentarii să dezbată divorțul de Uniunea Europeană.
”Avem nevoie de noi legi. Trebuie să promovăm proiecte noi și importante și din acest motiv vom avea un Discurs al Reginei”, a adăugat el.
Ideea închiderii temporare a parlamentului - cunoscută în legislația britanică drept prorogare - provoacă multe controverse, criticii acesteia spunând că parlamentarii nu își vor mai putea juca rolul democratic din procedura de Brexit. Mai multe figuri importante din politica britanică, printre care și fostul premier John Major, au amenințat că vor apela la instanțe pentru a opri suspendarea legislativului.
Niciuna din tabere nu e lasata fara arme prin aceasta decizie.
Suverana face doar un rar gest prin care pune in dificultate (nu imposibilitate) intoarcerea in Parlament a deciziei privind Brexitul. Este un rar semnal prin care ii anunta pe parlamentari si pe restul cetatenilor faptul ca regina doreste Brexitul si ca doreste sa puna in dificultate orice hotarare luata in parlament privind organizarea unui alt referendum.
Prin acest gest, scoate in evidenta care este parerea ei, astfel incat, in eventualitatea organizarii unui al doilea referendum, supusii sa stie care este punctul de vedere al suveranei. Spera astfel sa mai rupa cateva procente de la tabara pro-Brexit.
absolut firesc.
Si asta in conditiile in care primul ministru a ajuns in functie nu in urma alegerilor ci ca inlocuitor al fostului PM (la ei PM este votat la alegeri chiar daca nu candideaza nominal pe liste).
totusi, onor palavramentu' mai are o sansa cu motiunea de cenzura saptamana viitoare.
asta ar inseamna ca palavramentarii, care tzin cu tzara si apeleaza la popor, sa hotarasca.
alegerile ar propulsa un alt guvern, majoritar, care va pune in practica ce au promis in alegerile anticipate. asta ar amana brexitul pana dupa alegeri, sper.
numai ca si la ei, bancile palavramentului sunt date cu super glue. :-)
deci, regina isi ia inapoia tzara, aduce capitala inapoia la londra.
regina are prerogativa asta, prin lege, sa intervina in activitatea statului si sa suspende sau sa dizolve palavramenu', in caz de urgenta, balotaj, blocarea activitatii statului.
prin constitutiea din 1923, regele romaniei avea aceiasi putere, sa dizolve palavramentu' la nevoie, in caz ca se impune.
presidentu' ales demokratique, n'are nicio putere, doar sa iasa la ora sase de seara si sa dea sfaturi, sa ceara. intre patru drapele tricolore !
poate, daca e reales, va adauga si sceptru' lui al batran, la tzinuta ceremoniala...
in cazul uk, regina duce la indeplinire vointa poporului, exprimata democratic, prin referendum.
hai sa ne vedem de ale noastre !
teodor paleologu, presedinte !
Poporul englez, s-a deșteptat din amețeala socialista sa pompeze mereu in putorile promovate de socialiști .
Asa ti-au dictat la sputnik ?
Boris Johnson este un viking cu parul zburlit. N-au treaba vikingii cu democratia. Intr-o mana ti sabia si in alta streangul. Asa se guverneaza o tara in traditia lui Boris Johnson.
Si by the way,.... vikingii au cucerit Europa, NU au fugit de Europa, asa cum face turcul asta cu nume rusesc.
era se pare otoman. Dar s-a casatorit cu o circaziana (un fel de georgieni - s-a mai speculat pe vremuri ca ar fi fost de etnie slava)
Adica Boris Johnson are un STRABUNIC care e jumatate turc si jumate circazian: Ali Kemal, fost Minstru Otoman si fiul lui Hacı Ahmet Rıza Efendi.
Dar nu ai nici o dovada ca mama lui Boris Johnson (pictorita), Charlotte Maria de Flow Johnson Wahl (maritata Fawcett ) nu are origini vikinge. Picteaza in stilul lui Edvard Munch -celebru pictor norvegian
macar bojo (sau bozo) isi cunoaste inaintasii. general si vizir, la curtea otomana este ca un duce de kent din britania.:-))
muntenii dintre dunare si subcarpati si moldovenii din moldova de jos, nu. niscai ieniceri, spahii...
Însă a fost decizia lor, fie că au existat sau nu manipulări, votul, trebuie să recunoaștem, a fost unul cât se putea de democratic, iar rezultatul său trebuie să fie firesc pus în aplicare.
Just, cam toți economiștii prezic un dezastru economic și social după un Brexit fără acord, dar asta este rezultatul lașității partidelor mari, numai LibDems, un partid destul de mic, fiind singurul ce s-a pronunțat pentru un al doilea referendum.
Soluția, din păcate, este să se iasă fără acord, oricât de stupid ar părea. Apoi făcute noi alegeri, în care partidele să aibă în final curajul să spună ce cred, inclusiv în revenirea în UE, ce nu ar zice nu.
Problema reală este că foarte mulți oameni pur și simplu vor în continuare Brexit(vedeți sondaje recente, e aproape egalitate), indiferent de consecințele economice - BoJo știe asta, nu e așa nebun. Sunt oameni care au sărăcit în ultimii ani și simt că nu mai au ce pierde și își vor "țara înapoi" cu orice preț.
Știu, e stupid, dar asta e realitatea, poți să-l dai jos pe BoJo și să aduci în loc cel mai responsabil și mai pro-UE PM posibil, e degeaba dacă lumea încă vrea să iasă. Liderii sunt oglinda poporului, mă tem...
Ironic, poate Scotia chiar reuseste sa paraseasca UK, asa cum si-a propus. Isi va mai petrece vacantele la Balmoral? Daca ii nationalizeaza castelele? Scotienii ar face bani frumosi pe model francez/italian/austriac din turism. Acum doar platesc $$$$ pentru bunastarea familiei regale.
Merită totuși de menționat că cei doi regi au dizolvat parlamentul permanent, nu suspendat pentru o lună, ca acum.
Scoția ar avea dificultăți enorme, poate mai severe acum decât dacă se rupeau de Regat înainte. De ce? Pentru că dacă se separau în 2014 și intrau în UE imediat, aveau liber schimb cu restul UK. Acum, dacă ies, se rup automat de UE, cel puțin momentan, plus de principalul lor partener comercial(Anglia+Wales).
deci, scotienii, inainte sa se rupa tre' sa se gandeasca si sa hotarasca ce fel de stat vor fi.
cai vor trebui sa'si proclame independenta fata de coroana britanica.
apoi, ca stat nou, vor trebui sa ceara recunoasterea altor state, aderarea la onu, la nato, caci scotia e plina de baze militare nato. apoi, stabilirea de relatii diplomatice in lume.
dupa ce vor indeplini toate astea, vor trebui sa ceara uniunii ioropene sa fie admisa in procesul de preaderare si sa ia acordul tuturor statelor membre. ma indoiesc ca spania va fi de acord. si poate si altii. si peste toate astea, va fi nevoie de acordul poporului, prin referendumuri. si la referendum se vede cum votam, indiferent de natie.
deci dupa mai multi ani, se vor trezi ca sunt singuri. si atunci, poate se unesc cu groenlanda si ajung statul 51, intr'o alta uniune. :-)
fiti siguri ca ei stiu mai bine ca noi toate astea si se vor gandi serios, pana la primul pas.
numai noi suntem destepti la toate, politica, fotbal si cam la orice
in loc sa intelegeti ca Anglia da tonul pe continentul asta de cateva sute de ani bune, si sunt niste ratiuni in spatele acestui fapt, le plangeti voi de mila
SUPER PENIBIL. NATIA ASTA NU SE MAI VINDECA NICIODATA DE PROSTIE
citesti comentariile si te minunezi cum de mai existam ca natie
Politicienii,intro democratie adevarata,au obligatia sa respecte dorinta majoritatii populatiei.
Asadar ,cat mai urgent ,UK trebuie sa paraseasca UE,fara niciun fel de acord.
Period !
Pai,daca sunt prosti si s-au lasat dusi de nas n-au decat sa traga consecintele si sa se invete minte alta data.
Nu ma asteptam ca una din cele mai vechi democratii europene sa aiba o populatie atat de usor de dus de nas !
Britanicii au vrut Brexit si au votat asta, iar la ora actuala toate sondajele arata 50-50. La referendum a fost 51,9 - 48,1, asa ca mare lucru nu s-a schimbat. In UK se doreste iesire din UE si se va face.
UK nu are ca sa piarda, UE in schimb va iesi tare sifonata din ecuatia asta. Se creaza un precedent periculos.
1. UK are in spate Commonwealth-ul, ce aduna cam 53 de state si teritorii ce au fost odata ale lor. In 16 din cele 53 , regina este seful statului, asta ca sa intelegem cum stau lucrurile.
In Commonwealth sunt India, Canada, Australia, Noua Zeelanda, Pakistan, Nigeria etc etc
2. Commonwealth are fro 30.000.000 km2 si cam 2,5 miliarde populatie. Cam 1 din 3 oameni de pe Pamant este in Commonwealth.
3. Credeti voi ca UK are nevoie de UE ce va ramane cu o populatie de 400 de milioane (odata ce ei au iesit din joc) ?
Au piata de desfacere si loc de invartit business sa le tot ajunga.
Ce spui tu, e gargara neo-marxista UE.
Economia Marii Britanii se bazează în procent de 90% pe servicii şi doar 10% pe producţia de bunuri. Serviciile se exporta oriunde. Nu trebuie sa trimiti ca neamtu masina pe vapor.
Totodata, este statul cel mai puţin dependent de UE în contextul în care doar 44% din exporturi merg către celelalte state membre.
Scarcasmul foloseste-l in fata oglizii.
Sa vedem daca Scotia si Irlanda vor mai fi in UK.
Sa vedem cu cat se va devaloriza lira, si cat de mari o sa fie preturile.
Mai vedem
The Commonwealth of Nations is a voluntary association of 53 sovereign states. Nearly all of them are former British colonies or dependencies of those colonies.
No one government in the Commonwealth exercises power over the others, as is the case in a political union. Rather, the Commonwealth is an international organisation in which countries with diverse social, political, and economic backgrounds are regarded as equal in status, and cooperate within a framework of common values and goals, as outlined in the Singapore Declaration issued in 1971.[1] Such common values and goals include the promotion of democracy, human rights, good governance, the rule of law, individual liberty, equality before the law, free trade, multilateralism, and world peace, which are promoted through multilateral projects and meetings, such as the Commonwealth Games, held once every four years.[2]
The symbol of this free association is Queen Elizabeth II, who serves as the Head of the Commonwealth. This position, however, does not imbue her with any political or executive power over any Commonwealth member states; the position is purely symbolic, and it is the Commonwealth Secretary-General who is the chief executive of the Commonwealth.[3]
N-au decât să nu-și dea demisia, parlamentul să aleagă un nou guvern în aceeași zi și să pună poliția să-i escorteze pe Johnson și pe foștii miniștri în afara clădirii guvernului.
Daca castiga partidele pro-brexit, atunci Brexit va avea loc indiferent de costuri
Daca castiga cei pro UE, atunci se vor spala pe maini si vor amana sau cere un nou referndum
Problema lor e ca au un cartof foarte fierbinte in mana, Boris johmson a incercat sa-l scoata cu mana altora, imediat dupa referndum, doar ca si May si restu au scaldat-o si s-a intors la el
Asa ca johnson in afara de declaratii belicoase si alegeri anticipate, nu prea are ce face...ca-l scot aia in furci din guvern
Cred că este o eroare de traducere pe undeva, UK este renumită tocmai pentru că se bazează pe o serie de cutume legale în locul unei constituții scrise.
Brexit fara acord devine realitate, UE face pe ea de frica, UK dupa Brexit semneaza cel mai mare tread deal cu US. UE iese sifonata rau si o sa acorde UK aceleasi concesii ca si Elvetiei si Norvegiei.
The End!
Uk are tot Commonwealth-ul si toti banii rusilor si indienilor, deci nu e cazul sa le plangem de mila.
2 - UK este si va fi "portavion am-erican", deci intre Uk si US e simbioza perfecta, economica si militara, fii pe pace. Chiar daca Donny face pe nebunul pt. massmedia.
cand s'a clocit ue, ei erau inlauntru, iar la fiecare remodelare au obiectat si au cerut garantii privind, in special, suveranitatea nationala.
s'au tinut departe de Schengen si ioroii comunitari.
si cum de fiecare data germania si franta au facut cum au vrut, n'au tinut cont de obiectiile si contra propunerile britanice, s'a ajuns si la divort.
si cum spunea cineva mai sus, au toata lumea anglofona si membrii commonwealth cu care pot coopera mai usor si mai bine.
nucleul dur al ue, adica germania, franta si Benelux realizeaza ca extinderea in balcani si estul ioropii diluiaza puterea economica a uniunii.
si dupa Brexit vor continua negocieri cu ue, in diferite formate, la mese rotunde, patrate, fata in fata, etc, astfel ca relatiile economice sa ramana lucrative pt. ambele parti.
ii va obliga viatza.
in multe privinte, desi mult mai diversa, ue este mai uniformizata, sau are tendinta de uniformizare, mai mare decat sunt statele unite. acolo, guvernul federal nu impune statelor, cere numai sa respecte constitutia federala, asa cum s'au angajat la aderare.
iar in parlament, congresul sua, statele sunt reprezentate egal si isi pot spune si sustine cuvantul, pt. interesul cetatenilor statului.
au camera superioara, senatul, unde sunt reprezentantii statelor.
pai, cand tu, uk, ai cel mai vechi si mai organizat parlament, bicameral, cu reprezentare foarte larga, de la vladica la opinca, cum poti accepta marea adunare/adunatura de la strassbourg unde intalnesit alde Vadim becali si alti nebuni din alte nationalitati conlocuitoare?!