O aeronavă X-37B a Forțelor Aeriene americane tocmai a petrecut cea de-a 718-a zi pe orbită, aceasta fiind cea mai lungă misiune a misteriosului program militar, notează CNN. Armata SUA a lansat pe orbită, în ultimul deceniu, cinci avioane spațiale X-37B, fiecare zbor fiind mai lung decât cel precedent.

Avionul spatial X-37BFoto: US Air Force

Actuala misiune nu are stabilită data încheierii, nava urmând să se se întoarcă atunci când își va realiza toate obiectivele, a spus un purtător de cuvânt al Air Force. Aceste obiective sunt, însă, un secret bine păzit, existând însă speculații că printre ele se numără activități de spionaj și testarea de arme spațiale.

De altfel, programul X-37B atrage atenția publicului tocmai din cauza misterului de care este înconjurat, mai ales că Air Force nu dezvăluie localizarea avioanelor spațiale când acestea sunt pe orbită. Totuși astronomii amatori și-au făcut un obicei în a le urmări cu telescoapele.

Ceea ce se știe este că armata le folosește pentru a dezvolta tehnologia de refolosire a navetelor spațiale. Aeronavele, care arată ca niște navete spațiale în miniatură, sunt lansate pe orbită de rachete de mare putere, iar când își termină misiunea aterizează pe o pistă, ca un avion obișnuit.

Avioanele spațiale sunt și menite să desfășoare ”experimente” ce ”pot fi aduse înapoi pe Pâmânt și examinate” după ce misiunea se încheie, a spus maiorul William Russell, purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene ale SUA. Natura acestor experimente este, bineînțeles, strict secretă.

Actuala aeronavă X-37B de pe orbită, denumită OTV-5, a fost lansată în spațiu în septembrie 2017 cu o rachetă SpaceX Falcon 9. Zborul anterior, OTV-4, a durat 718 zile și s-a încheiat în mai 2017, după aterizarea la centrul spațial Kennedy.

X-37B a fost proiectată de Boeing pentru Forțele Aeriene ale SUA, valoarea programului fiind, și ea, secretă. Nava are o lungime de 8,8 metri, o anvergură a aripilor de 4,6 metri și o înălțime de 2,9 metri, având în momentul lansării o masă de 4,9 tone.