Președinții Rusiei și Turciei au afirmat marți că împărtășesc "grave îngrijorări" legate de situația din regiunea siriană Idlib (nord-vest), unde au loc lupte intense, iar Erdogan a avertizat că va lua "toate măsurile necesare" pentru a-și apăra trupele, scrie AFP.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

După discuții ce au avut loc în marja unui salon aeronautic în apropiere de Moscova, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan au spus că doresc să lucreze împreună pentru detensionarea situației în această regiune la granița cu Turcia.

"Situația din zona de dezescaladare Idlib ridică grave îngrijorări și la noi, și la partenerii noștri turci", a declarat Putin, într-o conferință de presă.

"Înțelegem îngrijorările Turciei privind securitatea la granița sa sudică. Considerăm că sunt îngrijorări legitime", a adăugat el, afirmând că a evocat cu omologul său turc "măsuri comune suplimentare" pentru "normalizarea" situației în regiune, fără a da alte detalii.

După mai multe luni de bombardamente ale aviației ruse și siriene, luptele din regiunea Idlib, ultima care scapă controlului Damascului, au crescut în intensitate după declanșarea unei ofensive terestre la începutul lui august.

Președintele Erdogan a avertizat la rândul lui că Turcia va lua "toate măsurile necesare" pentru a-și proteja soldații din regiune, potrivit traducerii în limba rusă.

"Situația este atât de complicată încât la ora actuală militarii noștri sunt în pericol. Nu dorim ca acest lucru să continue. Vom lua din timp toate măsurile necesare", a spus Erdogan, în această conferință de presă.

Vinerea trecută, forțele siriene au încercuit principalul post de observație stabilit de armata turcă în regiune. Câteva zile mai devreme, avioane ale regimului și ale Rusiei au bombardat avangarda unui important convoi militar trimis de Ankara la Idlib, astfel încât acesta a fost imobilizat.