Partidele de opoziție au spus marți că au căzut la o înțelegere pentru a lucra împreună astfel încât să încerce să prevină un Brexit fără acord, relatează Reuters.

Jeremy CorbynFoto: Flickr/ Chatham House

Parlamentul se întoarce din vacanță săptămâna viitoare și se pregătește de un război cu noul premier Boris Johnson, care a promis că va scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană la sfârșitul lui octombrie, cu sau fără acord.

Liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, a găzduit marți negocieri cu Partidul Național Scoțian, Partidul Liberal Democrat, Partidul Verde și Grupul Independent pentru Schimbare pentru a discuta despre tacticile de prevenire a unei ieșiri fără acord.

”Participanții au fost de acord asupra urgenței de a acționa împreună pentru a găsi căi practice de a preveni lipsa unui acord, inclusiv posibilitatea adoptarea legislației și un vote de neîncredere”, au spus partidele într-un comunicat de presă comun de după întâlnire.

Astfel, laburiștii, principalul grup de opoziție, vor face ”tot ce este necesar” pentru a preveni o ieșire fără acord.

Liderul opoziției britanice, Jeremy Corbyn, a informat încă de săptămâna trecută că va cere o moțiune de cenzură împotriva guvernului Boris Johnson pentru a evita ieșirea Marii Britanii din UE fără un acord.

Un Brexit fără acord ”nu va restaura suveranitatea noastră, ne va pune sub robia lui Trump și a marilor companii americane”, a spus Jeremy Corbyn, potrivit AFP.

Boris Johnson vrea cu disperare ca Marea Britanie să părăsească UE, cu sau fără acord, divizând profund Regatul Unite, chiar și tabăra conservatoare, unii dorind să se mențină legături apropiate cu UE. Un Brexit dur ridică temeri privind criza medicamentelor, a mâncării, carburantului, dar și reinstalarea anumitor taxe.