Mișcarea 5 Stele (M5S) a suspendat marți negocierile pentru formarea unei noi coaliții cu Partidul Democrat (PD), spunând că se vor întruni atunci când PD își ia angajamentul să susțină reînvestirea lui premierului Giuseppe Conte ca lider guvernamental, relatează AFP și Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Partidul antisistem Mișcarea 5 Stele și Partidul Democrat, de centru-stânga, adversari politici tradiționali, încearcă să creeze un guvern după ce coaliția de 14 luni dintre M5S și Liga s-a rupt luna aceasta, după luni de conflicte interne.

Luni seară, M5S și PD păreau că sunt aproape de a încheia un acord.

”După o întâlnire de patru ore, ieri, nu am făcut nimic, nu putem lucra așa, ne vom reîntâlni cu PD din nou când partidul ne oferă ok-ul pentru ca Conte să rămână la șefia guvernului”, arată un comunicat M5S, cu puțin timp înainte de o întâlnire teoretică prevăzută pentru ora 11.00 (GMT)

Discuțiile au avut loc de luni dintre cele două formațiuni pentru a încerca să formeze o nouă majoritate, care ar trebui să înlocuiască coaliția dinamitată pe 8 august de Matteo Salvini, liderul Ligii (extremă dreapta) pe fondul că nu poate guverna cu turbulenții de la M5S.

”Nu merge bine deloc, într-o fază delicată pentru țară, nu este timp de pierdut, lucrăm din greu pentru a aduce un răspuns imediat cetățenilor”, a spus M5S într-un comunicat, indicând că ”nu vor fi negocieri viitoare cu PD până când aceștia nu clarifică oficial poziția lor față de Giuseppe Conte”.

Potrivit mass-mediei, liderul PD, Nicola Zingaretti, cere garanții privind componența guvernului. În mod particular, democrații consideră că, dacă Conte, apropiat al M5S, este menținut, acesta nu poate fi flancat ca în guvernul trecut de către doi vicepremieri care reprezintă pe cei doi aliați ai majorității, ci doar unul, cerând să fie și un vicepremier PD.

Într-un discurs susținut în fața Senatului, înainte să își dea demisia, Conte și-a criticat ministrul de Interne, liderul Ligii Matteo Salvini, pe care l-a acuzat că nu face decât să-și "urmărească propriile interese și pe cele ale partidului său" și încearcă să capitalizeze în sondaje unde este creditat cu o amplă majoritate în Parlament după scorul record obținut la Europarlamentare (34%).