Preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, promotor fervent al teoriei "moldovenismului" de sorginte sovietică, teorie potrivit căreia actuala republică ar fi urmaşa directă şi succesoarea vechii ţări a Moldovei din epoca medievală, şi-a reiterat şi marţi teza într-un mesaj adresat moldovenilor cu ocazia împlinirii a 28 de ani de la declararea independenţei Republicii Moldova, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Republica Moldova sărbătorește astăzi 28 ani de la proclamarea independenţei, perioadă caracterizata prin frământări politice continue, politică externă oscilantă, sărăcie, o migratie masivă şi, cel mai tragic, printr-un conflict armat în 1992 în zona de Est a ţării care continuă și astăzi să rămână o regiune necontrolată de către autorităţile de la Chişinău, scrie Radio Chișinău.

Deşi recunoaşte că independenţa Republicii Moldova a fost proclamată la 27 august 1991, Dodon nu ezită să afirme, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, că "în acest an noi sărbătorim şi un jubileu important - a 660-a aniversare a statalităţii moldoveneşti".

"Stimaţi concetăţeni! Vreau să menţionez în mod aparte că în acest an noi sărbătorim şi un jubileu important - a 660-a aniversare a statalităţii moldoveneşti. Moldova nu e de azi sau de ieri - e de veacuri. Suntem un stat cu istorie veche, bogată, medievală. Avem cu ce ne mândri, avem de unde învăţa", susţine Igor Dodon.

Istoricii spun însă că Republica Moldova nu are cum să fie continuatoarea statului medieval Moldova, iar istoria acestui stat începe cu data de 27 august 1991, la declararea independenţei.

Potrivit acestora, Dodon nu poate avea pretenţia că Republica Moldova este continuatoarea voievodatului medieval Moldova, din simplul motiv că nu făcea parte din Principatul Moldovei atunci când acesta s-a unit cu Principatul Valahiei.