Un scriitor australian de origine chineză a fost arestat de autoritățile din China, fiind acuzat de spionaj, au transmis oficialii australieni, potrivit BBC.

chinaFoto: Hotnews

Yang Hengjun, cetățean australian, este reținut în Beijing din luna ianuarie, în condiții aspre, susține Ministerul de Externe. Ministrul de Externe, Marise Payne a declarat că Australia este foarte "îngrijorată și dezamăgită" în privința acestei chestiuni.

"Suntem puternic îngrijorați în legătură cu sănătatea domnului Yang și cu condițiile în care acesta este ținut", a spus ea.

Australia a cerut Chinei în mod repetat să îl elibereze pe Yang, care a fost acuzat oficial abia pe 23 august.

"Dacă domnul Yang este reținut din cauza credințelor sale politice, atunci el ar trebui eliberat", a spus Payne marți. "Voi continua să pledez pentru ca Yang să fie ținut în condiții decente, să fie explicat în mod satisfăcător motivul pentru arestul său și să se poată întoarce acasă."

Yang este un fost diplomat chinez și autor al unui blog popular legat de problemele curente din China și de pe scena internațională. Scriitorul era plecat în vacanță cu soția și cu copilul lor în China, când a fost reținut la aeroport. În tot acest timp, acestuia nu i-a fost permis accesul la avocat sau familie, susține guvernul australian.