Cuvântul "virgină" va fi înlăturat din certificatele de căsătorie din Bangladesh, o hotărâre istorică luată de o instanță supremă, din cauza caracterului "umilitor și discriminatoriu" al termenului, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit legilor musulmane, mireasa este nevoită să bifeze în certificatul de căsătorie una din trei opțiuni: Kumari (virgină), văduvă sau divorțată.

Duminică, un tribunal a ordonat guvernului să scoată termenul Kumari din document și să îl înlocuiască cu termenul "necăsătorită", a anunțat procurorul general adjunct Amit Talukder.

Tribunalul va elibera verdictul integral până în octombrie, iar noile măsuri ar trebui să intre în vigoare în aceeași perioadă.

"Este un verdict istoric", a afirmat Aynun Nahar Siddiqua, avocat al grupurilor care au intentat acest proces, în 2014.

Grupurile care militează pentru drepturi critică de mult timp acest termen, susținând că este "umilitor și discriminatoriu", încălcând dreptul la viața privată al femeilor.

Bangladesh este cea de-a treia cea mai mare națiune din lume cu populație majoritar musulmană. Aproape 90% din cei 168 de milioane de locuitori sunt musulmani.