Secretarul de presă al preşedintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat că revenirea la formatul G8 este posibilă doar în condiţiile unui consens al tuturor ţărilor participante G7 asupra acestei probleme. Potrivit afirmaţiilor sale, pentru Rusia revenirea la G8 nu reprezintă un scop în sine. Partea rusă "nu a refuzat niciun fel de format de dialog", însă nu are de gând să impună nimănui "participarea sa" într-un club politic, scrie Rador, citând Kommersant.

Dmitry PeskovFoto: Wikipedia

"Preşedintele Vladimir Putin este susţinător al stabilirii relaţiilor cu toate ţările participante G7. Cu unele dintre acestea Rusia are stabilite deja contacte, care se dezvoltă foarte bine. În ceea ce priveşte Japonia, Italia, Franţa, Germania, în ciuda anumitor divergenţe existente cu aceste ţări, dialogul continuă să se dezvolte şi la cele mai diverse niveluri" - a declarat Dmitri Peskov.

Reprezentantul Kremlinului a subliniat că dezvoltarea dialogului "contribuie la minimalizarea neîncrederii şi a divergenţelor" între părţi şi şi-a exprimat speranţa că, "în timp, şi alte ţări se vor alătura acestei tendinţe".

Menţionăm că, anterior, la 26 august, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Rusia nu intenţionează să se adreseze liderilor ţărilor G7 cu rugămintea de a reveni la formatul G8. "Nu am făcut niciun fel de astfel de cereri şi nu intenţionăm s-o facem nici de acum încolo" - a declarat şeful diplomaţiei ruse.

Restabilirea formatului G8 a fost propusă de preşedintele SUA, Donald Trump. Iniţial, ideea a fost sprijinită de Franţa, însă Marea Britanie, Germania şi Canada s-au pronunţat împotrivă. La summitul G7 din oraşul Biarritz, Franţa, conform informaţiilor The Guardian, acest subiect a stârnit discuţii intense: Trump a insistat pe ideea că Rusia trebuie să se alăture G7, însă premierul britanic, Boris Johnson, cancelarul german, Angela Merkel, premierul canadian, Justin Trudeau, şi şeful Consiliului European, Donald Tusk, s-au pronunţat împotrivă.

Totuşi, la finalul summitului G7 din Franţa, liderii Grupului au recunoscut necesitatea consolidării cooperării cu Rusia, dar sunt convinşi că este prea devreme pentru restabilirea formatului G8. Donald Trump a admis posibilitatea invitării preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, în calitate de oaspete, la viitorul summit G7, care va avea loc, în anul 2020, în SUA.