Președintele italian Sergio Mattarella a prelungit până miercuri termenul pentru consultarea partidelor politice, întărind ipoteza unei noi majorități guvernamentale între Partidul Democrat (PD) și Mișcarea 5 Stele (M5S), scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Discuțiile s-au intensificat luni între M5S și PD pentru formarea unui nou guvern și desemnarea unui prim ministru, evitând astfel noi alegeri, la mai puțin de doi ani de la ultimul scrutin parlamentar.

M5S dorește ca Giuseppe Conte, șeful actualului guvern, să fie reconfirmat în funcție dar în contrapartidă social-democrații de la PD cer o remaniere completă a echipei guvernamentale.

O întâlnire între liderii M5S Luigi Di Maio și PD Nicola Zingaretti, programată în ultimul minut, a avut loc la finalul după-amiezii dar nu a durat decât 20 de minute, lăsând să planeze îndoieli în ceea ce privește o eventuală înțelegere.

"Avem nevoie să ne ascultăm unii pe alții. Sunt convins că avem nevoie de un guvern al schimbării. Avem nevoie de un program comun, și nu de două programe paralele", declara Zingaretti, înaintea acestei întâlniri.

Anturajul său a încetat însă să evoce un veto față de menținerea lui Conte, căruia liderul PD îi reproșează că a acceptat dictatele anti-migrație ale lui Matteo Salvini, ministru de interne timp de 14 luni.

Cele două tabere au viziuni convergente în ceea ce privește reducerea numărului de parlamentari (600 față de aproape 950), un program economic atent la cele mai defavorizate persoane dar și față de mediu.

Dar, în cadrul M5S, fondat pe respingerea vechii clase politice și traversat de curente de dreapta, eurosceptice sau marcate de stânga, disensiunile sunt puternice.

Dorința lui Sergio Mattarella este să evite prelungirea instabilității politice a celei de-a treia economii a zonei euro.

Anunțul ruperii unilaterale a coaliției de guvernare, făcut de Matteo Salvini în 8 august, a aruncat țara într-o gravă criză politică ce a condus de demisia, marți, a premierului Conte.