A fost declanşat războiul dronelor, purtat deasupra teritoriului libanez şi sirian de către Israel şi Iran. Escaladarea tensiunilor a fost semnalată de un purtător de cuvânt al Hezbollah -“Partidul lui Allah” din Liban, susţinut de Teheran - care a anunţat că două drone israeliene s-au prăbuşit la Beirut, fără însă să fi fost doborâte de antiaeriana locală, scrie Rador, citând La Republica.

Benjamin NetanyahuFoto: Captura YouTube

O dronă militară a căzut şi a explodat la mică distanţă de birourile de comunicare ale Hezbollah, care găzduiesc televiziunea Al Manar, producând daune “semnificative” structurilor. Un alt vehicul cu pilotaj la distanţă a căzut în cartierul Dahyieh, fortăreaţa Hezbollah, fără a cauza daune. Forţele israeliene au încheiat recent o altă operaţiune în Siria, în zona Damascului, pentru a opri un plan iranian de atac asupra statului evreu cu drone purtătoare de explozibil - susţin surse ale Tzahal, armata israeliană.

În atacul israelian au fost ucişi doi membri Hezbollah şi un iranian, susţine ONG-ul Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul la Londra. Planul iranian ar fi fost coordonat de “Forza Al Quds”, unitatea de elită a Gardienilor Revoluţiei din Iran însărcinată cu operaţiuni externe şi condusă de Qasem Soleimani - a precizat locotenent-colonelul Jonathan Conricus.

“Iranul nu are niciun spaţiu operativ”, a afirmat premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, “trupele noastre sunt gata să înfrunte Iranul sau aliaţii săi în orice scenariu posibil”. Forţele israeliene din nordul ţării au fost în stare de alertă maximă, iar sistemul de interceptare Iron Dome a fost întărit cu noi baterii anti-rachetă.

Forţele israeliene violează în mod regulat spaţiul aerian libanez pentru a efectua operaţiuni asupra zonei controlate de şiiţii din Hezbollah, cu care în 2006 statul evreu a purtat o luptă niciodată încheiată oficial. În afară de unele confruntări răzleţe de la frontiera celor două ţări, supravegheată de forţele ONU de menţinere a păcii UNIFIL, nu sunt semnalate lupte.