Președintele american a anunțat vineri noi creșteri de taxe vamale pe produsele chinezești importate în Statele Unite. O decizie care vine ca răspuns la taxe chinezești pe produse americane, anunțate mai devreme, scrie Rador, citând France 24.

Trump si XiFoto: Captura YouTube

Escaladarea în războiul comercial care opune Statele Unite Chinei continuă. Donald Trump a decis vineri, 23 august, să mai crească cu cinci procente taxele vamale pe produse importate din China în valoare de 550 de miliarde de dolari, marcând o nouă etapă în conflictul comercial care opune primele două economii ale lumii.

Această declarație a lui Donald Trump, făcută pe Twitter, a venit la câteva ore după ce Beijingul a anunțat măsuri de retorsiune față de taxele vamale americane care vor afecta în două etape, de la 1 septembrie, apoi de la 15 decembrie, produse chinezești netaxate până acum în valoare de circa 300 de miliarde.

“Din păcate, administrațiile precedente au permis Chinei să se îndepărteze de la comerțul echitabil și echilibrat până în punctul în care a devenit o povară pentru contribuabilul american”, a scris el pe Twitter. “Ca președinte, nu pot permite să se întâmple asta!”.

El a declarat că Statele Unite, începând de la 1 octombrie, vor crește de la 25% la 30% taxele pentru importuri chinezești în valoare de 250 de miliarde de dolari. În paralel, Trump a anunțat o creștere suplimentară a taxelor programate pentru restul produselor chinezești în valoare de 300 de miliarde de dolari, de la 10% la 15%. Washingtonul va începe să impună aceste taxe vamale pe unele produse de la 1 septembrie, dar pe circa jumătate din aceste produse taxele au fost amânate pentru 15 decembrie.

”Nu avem nevoie de China”

Anunțul lui Donald Trump, care a venit după o reuniune în Biroul Oval al Casei Albe cu consilierii săi, prelungește tendința conflictului comercial chino-american care vrea ca fiecare tabără să răspundă cu lovitură pentru lovitură, de peste un an.

“Companiile noastre americane formidabile au ordin să înceapă imediat să caute o alternativă la China, inclusiv aducând companiile înapoi acasă și fabricând produsele în SUA”, a scris Trump pe Twitter vineri dimineață, înaintea anunțării de noi taxe vamale americane.

“Nu avem nevoie de China și, sincer, ne e mult mai bine fără ea”, a adăugat el.

Dar Camera de Comerț americană a respins acest apel.

“Împărtășim frustrările președintelui, dar credem că un angajament constructiv și constant este calea corectă de urmat”, a declarat responsabilul cu afaceri internaționale, Myron Brilliant, într-un comunicat, îndemnând cele două părți să ajungă rapid la un acord comercial.

Președintele american nu poate, legal, să oblige companiile americane să părăsească imediat China și el nu a dat nicio precizare privind modul în care intenționează să acționeze pentru a reuși acest lucru. China și-a anunțat vineri intenția de a crește taxele vamale pe produse americane în valoare de circa 75 de miliarde de dolari, prezentând aceste măsuri că ripostă la taxarea anunțată de produse chinezești în valoare de circa 300 de miliarde de dolari, decisă de SUA. Ministerul chinez al comerțului a declarat într-un comunicat că va impune taxe vamale suplimentare de 5% sau 10% pe 5.078 de produse provenind din Statele Unite, printre care produse agricole precum soia, petrolul brut și avioanele mici. China va restabili de asemenea taxarea automobilelor și a pieselor de schimb de origine americană.

(Traducere: Gabriela Sîrbu)