Aproximativ 20.000 de ucraineni, printre care soldați și rude, au participat sâmbătă la o defilare neoficială la Kiev, cu ocazia Zilei Independenței, după decizia controversată a noului președinte Volodimir Zelenski de a anula parada militară, scrie AFP.

Piata Maidan din KievFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Fluturând drapele naționale albastru-galben și ale unităților militare, manifestanții - soldați activi în uniformă, foști combatanți, voluntari care ajută militarii în războiul cu separatiștii din estul țării - au defilat pe arterele Kievului, alături de rude ale soldaților uciși, cu portretele lor.

Marșul neoficial a fost organizat de foști soldați ca răspuns la decizia lui Zelenski de a anula în acest an parada militară, deși era unul dintre evenimentele foarte așteptate după declanșarea, în 2014, a războiului cu separatiștii susținuți de Moscova, un conflict soldat cu aproape 13.000 de morți.

Președinte, în funcție de trei luni, a promis că fondurile economisite - 10 milioane de euro - vor fi distribuite ca prime militarilor ucraineni.

În cadrul unei ceremonii oficiale în piața centrală din Kiev, Zelenski a decorat 30 de militari și și-a exprimat speranța în restabilirea păcii în această fostă republică sovietică situată la porțile Uniunii Europene.