Miliardarul american David Koch, care a cheltuit împreună cu fratele său sute de milioane de dolari pentru a susține cauza conservatoare, a murit, a anunțat vineri fratele său, citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Cu durere anunț dispariția fratelui meu David", a declarat Charles Koch, PDG al conglomeratului Koch Industries, într-un comunicat, precizând că fratele său se îmbolnăvise de cancer la prostată în urmă cu 27 de ani.

David Koch, 79 de ani, controla împreună cu fratele său Koch Industries, a doua cea mai mare companie necotată pe bursă în Statele Unite, cu cartierul general în Wichita, Kansas, și cu activități mergând de la sectoarele petrolier și chimic și până la industria hârtiei.

Cei doi frați aveau o avere estimată de Forbes la 42 de miliarde de dolari, ceea ce îi plasa pe locul 11 în lista celor mai bogați oameni din lume.

Libertarian, a finanțat împreună cu Charles Koch o rețea de organizații conservatoare cu scopul declarat de a influența alegerile americane, în special Americans for Prosperity, axată pe reducerea impozitelor și dereglementare.

Aceste organizații au însoțit avântul Tea Party începând cu 2010 și au susținut candidații partidului republican, cu o opoziție frontală față de fostul președinte democrat Barack Obama.

Puterea fraților Koch era atât de mare încât la ultimele alegeri prezidențiale candidații republicani la învestitură se întreceau pentru a participa la conferințele foarte selecte pe care le organizau. Cu excepția lui Donald Trump, de ale cărui valori liberale cei doi frați se îndoiau. Trump nu a ezitat nici el să recurgă la declarații foarte dure la adresa celor doi frați.

Charles era cel care anima în principal rețelele sociale, în timp ce David Koch exercita mai mult activități de mecenat, în special la New York.