Ambasada chineză din Canada a anunțat că relațiile bilaterale au avut de suferit din cauza unor "probleme grave" și solicită guvernului să îl elibereze pe CEO-ul Huawei, Meng Wanzhou, scrie Global News.

CanadaFoto: Wikipedia

Relațiile au devenit tensionate de la reținerea lui Meng în Vancouver, în decembrie anul trecut, o acțiune realizată cu un mandat din SUA. De atunci, China a acuzat doi cetățeni canadieni de spionaj și a suspendat importul cu semințe de canola și cu produse din carne, provenite din Canada.

Prim ministrul canadian Justin Trudeau a spus miercuri că guvernul său nu are nicio intenție de a da înapoi în dispută și că va apăra interesele Canadei.

Ambasada a transmis, printr-o declarație: "Vom apăra mereu interesele Chinei...Relațiile dintre China și Canada se confruntă cu obstacole mari, iar partea canadiană știe foarte bine care este cauza."

"Canada ar trebui să îl elibereze pe Meng Wanzhou imediat și să îi asigure întoarcerea în siguranță în China, pentru a aduce relațiile bilaterale înapoi pe drumul cel bun", a adăugat ambasada.

Trudeau și ministrul de Externe al Canadei, Chrystia Freeland, s-au întâlnit cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, în Ottawa, joi. Unul dintre subiectele discuțiilor este cel legat de relațiile cu China.