Președintele italian Sergio Mattarella a acordat partidelor politice un nou interval, până marți, pentru încercarea de a găsi o majoritate capabilă să guverneze Italia, scrie AFP.

Sergio MattarellaFoto: Presedintia Italiei

"Marți, voi organiza noi consultări pentru a lua deciziile necesare", a declarat Mattarella, subliniind că singura posibilitate este "un guvern care obține încrederea (parlamentului) pe baza unui program".

Anunțul vine după ce Mișcarea 5 Stele (antisistem) s-a declarat pregătită joi să negocieze pentru formarea unei noi majorități, fără a preciza însă cu care partide.

"Am lansat toate discuțiile necesare pentru a găsi o majoritate solidă în serviciul cetățenilor", a declarat Luigi di Maio, șeful M5S, care a fost ultimul grup politic care s-a întâlnit cu președintele Sergio Mattarella.

"Cetățenii ne-au cerut în martie 2018 să schimbăm această țară în profunzime", a subliniat Di Maio, înainte de a-l ataca, fără a-l numi, pe fostul său partener de coaliție Matteo Salvini.

Acesta a criticat "capricii de vară" după anunțul abrupt făcut de Salvini la jumătatea lui august privind "ruperea unilaterală" a coaliției de guvernare.

Di Maio a susținut că M5S nu poate reveni la urne deoarece mai sunt "încă atâtea lucruri de făcut".

Perspectiva unor alegeri anticipate în toamnă nu este de dorit pentru președintele Mattarella în condițiile în care a treia economie a zonei euro, îndatorată și cu o creștere în bernă, trebuie să confrunte, în același moment, delicata elaborare a bugetului pentru 2020.

Dacă se degajă o majoritate, va trebui identificată o personalitate care să conducă guvernul. Un nume ar fi printre favoriții președintelui cel al lui Marta Cartabia, o novice în politică în vârstă de 56 de ani, vicepreședintă Curții Constituționale, cu profil de mediatoare și deschis pro-europeană. Ar fi o premieră pentru Italia, care nu a fost condusă niciodată de o femeie.