Ministrul american al Apărării, Mark Esper, a confirmat moartea lui Hamza bin Laden, unul dintre fiii lui Osama bin Laden și prezentat drept succesorul său la conducerea al-Qaeda, scrie AFP.

Hamza bin LadenFoto: FBI

Întrebat despre moartea lui Hamza bin Laden într-un interviu pentru televiziunea Fox difuzat miercuri seara, Esper s-a abținut să dea detalii despre operațiunea în cursul căreia acesta a fost ucis.

"Nu am detalii. Și, dacă le-aș avea, nu sunt sigur că aș putea să le discut cu voi", a declarat noul șef al Pentagonului, care a preluat funcția la finalul lui iulie.

Chestionat dacă acesta este mort, Esper a răspuns: "este ceea ce înțeleg".

Presa americană a scris la sfârșitul lui iulie că Hamza bin Laden a fost ucis și că Statele Unite au contribuit la operațiunea care viza eliminarea sa.

Moartea sa nu fusese niciodată confirmată oficial.

Considerat fiul preferat al lui Osama bin Laden, fondatorul rețelei la originea atentatelor din 11 septembrie 2001, tânărul de circa 30 de ani figura pe lista neagră a persoanelor acuzate de "terorism".

Washingtonul a oferit în februarie o recompensă care putea ajunge la un milion de dolari pentru orice informație care ar permite localizarea sa.

Hamza bin Laden era considerat deseori "prințul moștenitor al jihadului". Documente, printre care scrisori dezvăluite de AFP în mai 2015, arată că Osama bin Laden îl desemna pentru a prelua conducerea jihadului mondial anti-occidental.

Al 15-lea dintre cei 20 de copii ai lui Osama bin Laden, fiul celei de-a treia sa soții, Hamza a rămas în martie fără naționalitatea sa saudită.