În iulie 2018 trei adolescente și-au înjunghiat tatăl, în apartamentul lor din Moscova, după ani de zile în care acesta le-a abuzat fizic și psihic. Cazul fetelor acuzate de crimă a stârnit mari dezbateri în Rusia cu privire la ce ar trebui să se întâmple cu ele, iar peste 300.000 de oameni au semnat o petiție în care cer eliberarea surorilor, relatează BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

În seara zilei de 27 iulie 2018, Mihail Khachaturyan, în vârstă de 57 de ani, le-a chemat pe rând pe Krestina, Angelina și Maria, care era minoră în acel moment, în camera sa și le-a certat pentru că nu au făcut curățenie corect în apartament și le-a dat cu spray lacrimogen în față.

Imediat după ce acesta a adormit, fetele l-au atacat pe tatăl lor cu un cuțit, cu un ciocan și cu spray lacrimogen, provocându-i răni fatale la cap, pe gât și pe piept. A fost găsit cu peste 30 de răni de cuțit.

Tinerele au chemat apoi poliția și au fost arestate.

Ancheta a relevat apoi istoricul violent al familiei. Tatăl și-a bătut în mod regulat fetele timp de trei ani, torturându-le, ținându-le ca prizoniere și abuzându-le sexual. În acest sens există dovezi la dosar.

Cazul a devenit repede un caz celebru în Rusia. Activiștii pentru drepturile omului au argumentat că surorile nu sunt criminale, ci victime.

Cu toate acestea, nu există în Rusia legi care protejează victimele violenței domestice.

Potrivit modificărilor introduse în 2017, un agresor care este la prima infracțiune bătând un membru al familiei, dar nu destul încât să aibă nevoie de spitalizare, se confruntă doar cu o amendă sau până la două săptămâni de închisoare.

Poliția din Rusia se referă la violențele domestice ca la o „problemă de familie”, oferind foarte puțin ajutor sau chiar deloc.

Mama fetelor, care de asemenea a fost bătută și abuzată de Mihail, a reclamat situația la poliție de mai multe ori, în anii precedenți.

La fel și vecinii bărbatului, cărora le era frică de el. Cu toate astea, poliția nu a luat măsuri în cazul agresorului.

În momentul în care a avut loc crima, mama fetelor nu mai locuia cu ele, iar Mihail Khachaturyan le interzisese fetelor să o contacteze.

Potrivit examinării psihiatrice, fetele care au trăit în izolare au suferit de stres post-traumatic.

Fetele nu mai sunt acum în custodia poliției, dar au restricții, nu pot vorbi cu jurnaliștii și nici între ele.

Procurorii insistă că fetele au ucis cu premeditare, pentru că surorile și-au coordonat acțiunile și scăpând de cuțit dimineața. Motivul a fost unul de răzbunare, argumentează procurorii. Dacă acestea vor fi găsite vinovate, vor fi condamnate la 20 de ani de închisoare.

Avocatul surorilor spune că ele au acționat în legitimă apărare, chiar dacă au avut puțin timp să premediteze crima.

Mai mult, spune acesta, ele au fost victimele unei crime continue și ar trebui să fie eliberate.