Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că ar fi o eroare și ar sugera o slăbiciune a Occidentului, dacă Rusia ar fi reprimită în Grupul țărilor puternic industrializate, ce ar însemna revenirea la formatul Grupul celor Opt (G8), fără soluționarea în prealabil a crizei din Ucraina, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Cred că spunem că Rusia poate reveni necondiționat ar semnala o slăbiciune a G7", a afirmat liderul de la Paris, potrivit postului Euronews.

"Ar fi o eroare strategică pentru noi și consacrarea acestei epoci a impunității", a subliniat Macron.

Președintele a afirmat că este necesar să fie soluționată criza din Ucraina înainte ca Rusia să poată reveni în grup, chiar este în continuare vital ca statele occidentale să discute crizele internaționale cu Moscova.

Declarațiile liderului francez vin în contextul informațiilor potrivit cărora președintele Statelor Unite, Donald Trump, ar fi discutat cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre o eventuală revenire a Rusiei în grupul G8.

Potrivit unui oficial american de rang înalt, citat de postul CNN, Trump și Macron au avut marți o convorbire telefonică și au decis că președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar trebui să fie invitat la summit-ul G7 din 2020.

Mai mult, președintele Trump a declarat marți că ar fi „potrivit” ca Rusia să fie reprimită în Grupul țărilor puternic industrializate, lucru ce ar însemna revenirea la formatul G8.

Președintele american a afirmat că, deseori, liderii statelor din Grupul celor Șapte (G7) discută despre Rusia, care a fost exclusă din acest format după anexarea regiunii ucrainene Crimeea, în anul 2014, la insistențele predecesorului lui Trump, Barack Obama. Trump a făcut afirmații similare și cu ocazia ediției precedente a summitului G7.

Ediția din acest an a summitului G7 se va desfășura în localitatea franceză Biarritz, în perioada 24-26 august 2019.