Un înalt funcționar rus și un magnat al industriei apropiat al lui Putin au criticat săptămâna aceasta violențele polițiștilor de la cele mai mari proteste din Moscova din ultimii ani, relatează The Moscow Times.

Protest MoscovaFoto: Captura YouTube

Criticii au spus că autoritățile au folosit forță excesivă. Potrivit Kremlinului, cazurile individuale de exces sunt examinate alături de violențele protestatarilor, dar a notat că răspunsul poliției a fost justificat.

”Folosirea forței la protestele recente a fost fără precedent”, a scris miercuri pe Twitter liberalul Alexei Kudrin, care a fost ministru al Finanțelor din 2000 până în 2011 și vicepremier între anii 2000 și 2004, precum și între 2007 și 2011. Kudrin, un consilier al lui Putin timp de vreme îndelungată, a adăugat că susține Consiliul prezidențial pentru societatea civilă și drepturile omului este un organism în demersul său de a investiga cazurile de violență a polițiștilor.

Comentariile sale au venit la câteva zile după o declarație neobișnuită de sprijin pentru ”un sunet al opoziției” venită din partea lui Serghei Chemezov, directorul general al companiei Rostec Corporation, care este deținută de stat, și care este un aliat apropiat al lui Putin.

”Este evident că oamenii sunt foarte supărați și asta nu este bine pentru nimeni”, a spus luni Chemezov într-un interviu.

Săptămâna trecută, senatorul Vyacheslav Markhayev a numit represiunea polițiștilor asupra protestatarilor ”ilegală și incompetentă profesional”.