Principalul partid de opoziție din Italia a spus miercuri că este pregătit să poarte discuții cu formațiunea Mișcarea Cinci Stele pentru a forma un nou guvern după prăbușirea celui anterior, ca urmare a destrămării alianţei populiste formată dintre M5S şi Liga Nordului, relatează Reuters.

Nicola ZingarettiFoto: Captura Wikipedia

Nicola Zingaretti, șeful Partidului Democrat, a spus că vrea să exploreze posibilitatea de a împărți puterea cu Mișcarea Cinci Stele pentru cei trei ani până la finalul guvernului. Dacă această ofertă pică, ar trebui organizate alegeri anticipate, a spus el.

Zingaretti a stabilit cinci condiții care, spune el, ar trebui să fie coloana vertebrală a oricărui acord - respectiv apartenența loială la Uniunea Europeană, oferirea Parlamentului un rol central, dezvoltare economică bazată pe durabilitatea mediului, o schimbare privind gestionarea migranților și o schimbare în politica economică pentru a crește investițiile.

Căutând să găsească o cale de ieșire din criza politică creată după demisia premierului Giuseppe Conte, președintele Sergio Mattarella a dat startul consultărilor cu diverși lideri de partid, pentru o perioadă de două zile.

Într-un discurs susținut în fața Senatului, susținut înainte să își dea demisia, Conte și-a criticat ministrul de Interne, liderul Ligii Matteo Salvini, pe care l-a acuzat că nu face decât să-și "urmărească propriile interese și pe cele ale partidului său" și încearcă să capitalizeze în sondaje unde este creditat cu o amplă majoritate în Parlament după scorul record obținut la Europarlamentare (34%).