"Astăzi, scenariul central al Brexitului este cel al unui no-deal", a precizat miercuri președinția franceză, înaintea unei întâlniri între președintele Emmanuel Macron și premierul britanic Boris Johnson, la Paris, scrie AFP.

Emmanuel MacronFoto: Wikipedia

"Există o fermitate europeană asupra principiilor", în special în ce privește "backstop" (în Irlanda), "dar există dorința de discuții cu Regatul Unite pe multe aspecte", inclusiv relația viitoare dintre Londra și Uniunea Europeană, potrivit sursei citate.

Emmanuel Macron urmează să reafirme această poziție joi, când îl va primi pe Johnson, care se întâlnește miercuri cu Angela Merkel la Berlin.

Într-o scrisoare adresată luni lui Donald Tusk, președintele Consiliului European, Boris Johnson a reafirmat opoziția sa față de acordul negociat de guvernul Theresa May cu Bruxellesul și în special pentru dispozițiile legate de Irlanda.

Pentru Élysée, "backstop este o poliță de asigurare" și "un element indispensabil al unui acord" deoarece este vorba de a "asigura pacea și stabilitatea în Irlanda, precum și integritatea pieței europene".

Johnson a calificat însă mecanismul "backstop" drept "antidemocratic" și a acuzat că împiedică țara sa să aibă o politică comercială independentă de regulile UE.

"Backstop" este o clauză de ultim resort care prevede că, în lipsa unei soluții mai bune la capătul unei perioade de tranziție și pentru a evita revenirea la o graniță între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda, Regatul Unit rămâne în întregime într-un "teritoriu vamal unic" cu UE.

Președinția franceză a reafirmat de altminteri că, și în lipsa unui acord de divorț, factura de 39 de miliarde de lire pe care Londra o datorează UE rămâne în vigoare.