Premierul Danemarcei a spus miercuri că este contrariată după ce Donald Trump și-a anulat vizita, după ce Mette Fredriksen a respins oferta acestuia de a cumpăra Groenlanda, teritoriu autonom danez, dar a spus că ”nu există nicio criză” între Copenhaga și Washington, relatează AFP. Fredriksen a subliniat că anularea vizitei nu afectează ”buna relație” dintre cele două țări, potrivit Reuters.

GroenlandaFoto: maxpixel.net

”Sunt evident supărată și surprinsă de anularea vizitei de stat a președintelui american”, a declarat Mette Fredriksen în cadrul unei conferințe de presă, dar a subliniat că ”Danemarca și Statele Unite nu sunt în criză”, iar invitația ”rămâne valabilă”.

Casa Albă a anunțat marți seară că vizita lui Donald Trump în Danemarca, prevăzută pentru perioada 2-3 septembrie, a fost anulată.

Președintele american Donald Trump a confirmat interesul de a cumpăra Groenlanda de la Danemarca, o eventualitate pe care a calificat-o drept "o mare tranzacție imobiliară".

"Este ceva despre care am discutat", le-a spus Trump ziariștilor. "Conceptul a apărut și am spus că, strategic, este desigur interesant și că avem interese serioase, dar mai discutăm un pic" cu Danemarca, a continuat președintele american, precizând că nu este vorba de o "prioritate numărul 1" pentru guvernul său.

Cotidianul economic The Wall Street Journal a scris joi că președintele american, magnat al imobiliarelor înainte de a se lansa în politică, s-a arătat "interesat în mai multe rânduri de cumpărarea" acestui teritoriu cu circa 56.000 de locuitori și că a discutat cu consilierii săi de la Casa Albă.

Guvernul provinciei autonome daneze i-a transmis vineri preşedintelui american, Donald Trump, că Groenlanda nu este de vânzare.