Cinci state UE au fost de acord să primească migranți de pe nava ONG-ului spaniol Open Arms, au spus miercuri autoritățile UE, relatează Reuters. Autoritățile nu au spus nimic despre România în acest caz, deși

Nava Proactiva Open ArmsFoto: Captura video

MAE a anunțat pe 16 august că România a fost contactată de Comisia Europeană pentru a prelua 10 migranți din Malta aflați la bordul navei Open Arms.

Aproximativ 100 de migranți, majoritatea afric

ani, au fost forțați să rămână pe vas după ce guvernul italian a refuzat să permită acostarea, în conformitate cu o politică de închidere a porturilor adoptată anul trecut.

Cele cinci state care vor primi migranţii de pe nava Open Arms sunt Spania, Franţa, Germania, Luxemburg și Portugalia, a anunțat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene la Bruxelles. Autoritățile din Madrid și Lisabona au confirmat că sunt gata să participe.

După mai multe zile de aşteptare din cauza refuzului ministrului italian de interne, Matteo Salvini, de a permite acostarea navei aflate în apropierea insulei Lampedusa,

justiţia italiană a dispus marţi seară debarcarea imediată a tuturor celor aproape o sută de migranţi rămaşi la bord şi punerea navei sub sechestru temporar.