Șapte grupuri, printre care chinezii CNNC și rușii Rosatom, au depus oferte pentru proiectul construcției unei centrale nucleare în Bulgaria, la Belene, proiect înghețat din 2012 dar pe care Sofia dorește să-l relanseze, a anunțat marți ministerul Energiei, citat de AFP.

Proiectul centralei de la BeleneFoto: Atomenergoproekt

Pe lângă Rusia și China, au mai depus oferte sud-coreenii KHNP (Korea Hydro & Nuclear Power) precum și patru firme bulgare, cehe și germane.

În 2012, Bulgaria a renunțat la proiectul ruso-bulgar de construcție a unei a doua centrale nucleare la Belene (nord) din cauza unor dispute cu Moscova legate de cost și în absența unui investitor.

Acest proiect nu era văzut cu ochi buni nici de UE și Statele Unite, îngrijorate de dependența țării față de Rusia în materie de energie.

Sofia a trebuit să plătească în total 601 milioane euro către gigantul nuclear rus Atomstroyexport drept compensații pentru abandonarea proiectului, evaluat atunci la aproape 10 miliarde de euro.

Guvernul bulgar va selecționa în 3 luni finaliștii care vor fi invitați să-și prezinte ofertele finale.

Grupurile francez Framatome și american General Electric și-au manifestat interesul de a furniza echipamente pentru viitoarea centrală, potrivit ministerului.

Proiectul rămâne controversat în Bulgaria, numeroși experți afirmând că centrala nu va fi rentabilă, în condițiile în care nici Bulgaria, nici vecinii săi nu vor avea nevoie de noi capacități de energie înainte de 2035.

Pretrova a asigurat însă că Belene este un "proiect serios" și că trei potențiali clienți și-au manifestat deja interesul pentru a cumpăra electricitate de la viitoarea centrală.

Bulgaria are în prezent o singură centrală, de concepție sovietică. Cu o putere de 2.000 megawați, este situată în Kozlodui, pe Dunăre, și furnizează 33% din energia țării cu cele două reactoare ale sale.

Rusia asigură peste 95% din consumul de gaz și 80% din cel de petrol. Singura rafinărie a țării aparține gigantului rus Lukoil.