​O bombă care viza poliţişti a explodat luni dimineaţă în Irlanda de Nord, la Newtonbutler, în apropierea frontierei cu Irlanda, fără a face victime, a anunţat poliţia locală, evocând posibila responsabilitate a unor grupări care se revendică de la Armata Republicană Irlandeză (IRA), transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Poliţia nord-irlandeză a precizat că dispozitivul care a explodat luni în apropierea frontierei cu Irlanda era destinat să-i atragă într-o capcană şi să-i ucidă pe poliţiştii care cercetau o falsă alertă cu bombă şi care au fost norocoşi să scape nevătămaţi.

Poliţia a fost informată sâmbătă seara că un dispozitiv suspect fusese plasat în zona Wattle Bridge din aceeaşi regiune. În timp ce poliţia desfăşura operaţiunea de căutare, un dispozitiv a explodat luni dimineaţă într-o altă zonă, pe o şosea principală, a precizat adjunctul şefului poliţiei locale, Stephen Martin, într-o conferinţă de presă la Belfast.

El s-a declarat „ferm convins că este vorba despre o tentativă deliberată de a atrage poliţia şi pe colegii de la antiterorism într-o zonă unde să fie omorâţi”. În plus, „faptul că dispozitivul a fost plasat pe o şosea principală ar fi putut fi devastator pentru oricine din vecinătatea imediată”, a adăugat Martin.

Întrebat în legătură cu suspiciunile anchetatorilor, el a afirmat că „IRA ar fi un punct de plecare foarte bun pentru orice investigaţie”, subliniind că „nivelul de activitate al acesteia a crescut în acest an”, şi menţionând grupările disidente IRA Continuitate şi Noua IRA.

Cele două mici grupări se revendică de la Armata Republicană Irlandeză (IRA), angajată istoric pentru unificarea insulei, a cărei parte de nord face parte, ca provincie, din componenţa Marii Britanii.

În ultima vreme, posibilitatea unei ieşiri a Regatului Unit din UE fără un acord a realimentat tensiunile, un aşa-numit Brexit „dur” riscând să reinstituie o frontieră între cele două Irlande. Frontiera a fost desfiinţată prin acordurile de pace din 1998 care au pus capăt unei perioade de trei decenii de confruntări între unionişti şi republicani.

În aprilie, o jurnalistă a fost împuşcată mortal de disidenţi ai IRA în timpul unei manifestaţii violente la Londonderry.