"Nu există niciun risc" după explozia care a ucis cinci persoane, în 8 august, într-o bază de lansare a rachetelor în nordul european al Rusiei, a susținut luni președintele Vladimir Putin, citat de AFP.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Într-o conferință de presă după întâlnirea cu omologul său francez Emmanuel Macron, președintele rus a declarat: "Nu există niciun risc și nicio creștere a nivelului de radiații".

"Am trimis experți la fața locului și ei controlează situația" a adăugat el. "Măsuri preventive au fost luate pentru ca nimic neașteptat să nu se poată produce".

În 10 august, agenția nucleară rusească Rosatom a vorbit despre o explozie care a ucis cinci persoane, cu două zile în urmă, pe o bază de lansare a rachetelor în regiunea Arhangelsk.

Imediat după accident, ministerul rus al Apărării a exclus o contaminare radioactivă, evocând probleme survenite în timpul testării unui motor de rachetă cu combustibil lichid.

Dar primăria unui oraș situat la circa 30 km de bază a anunțat că a "înregistrat o scurtă creștere a radioactivității" înainte de a șterge postarea.

Autoritățile ruse au recunoscut ulterior că accidentul a avut legătură cu testarea de "noi armamente".

În 15 august, autoritățile norvegiene pentru siguranța nucleară au anunțat că au detectat infime cantități de iod radioactiv în regiunea de la granița cu Rusia în zilele de după explozie.

"La momentul actual, nu este posibil să determinăm dacă ultima detectare de iod este legată de accidentul de la Arhangelsk", a subliniat autoritatea norvegiană în domeniu.