Președintele francez Emmanuel Macron a pledat luni, în fața lui Vladimir Putin, pentru un summit în formatul Normandia "în următoarele săptămâni", apreciind că există o "schimbare reală" în relațiile dintre Kiev și Moscova, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Alegerile președintelui (ucrainean Volodimir) Zelensky sunt o schimbare reală pentru situație" și "va trebui să luăm în considerare oportunitatea, și aceasta este dorința mea, a unui nou summit în format Normandia (Rusia, Ucraina, Germania, Franța) în următoarele săptămâni", a declarat Macron, la primirea lui Putin la reședința sa de vară din sud-estul Franței.

Vladimir Putin a evocat la rândul său un "optimism prudent" în dosarul regiunilor separatiste din estul Ucrainei, după contactele cu noul președinte ucrainean Zelensky.

În cursul unei conferințe de presă înainte de întâlnirea cu Emmanuel Macron, președintele Rusiei a declarat: "Voi discuta (cu Emmanuel Macron) despre contactele mele cu noul președinte ucrainean. Sunt lucruri care sunt demne de discuții și care provoacă un optimism prudent".

Macron pledează pentru "reinventarea unei arhitecturi de securitate și încredere" între UE și Rusia

Emmanuel Macron a pledat totodată pentru o apropiere între Uniunea Europeană și Rusia și regăsirea "încrederii" într-o ordine internațională în "recompunere".

În ciuda "neînțelegerilor din ultimele decenii, dezbaterile despre relația cu Occidentul", Rusia "este europeană" și "trebuie să reinventăm o arhitectură de securitate și încredere între UE și Rusia", a spus Macron.