Guvernul Marii Britanii vrea să pună capăt „imediat” liberei circulații a persoanelor în cazul unui Brexit fără acord, o poziție mult mai dură decât a cabinetului May, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Guvernul Theresei May prevăzuse o perioadă de tranziție în absența unui acord de divorț cu UE, permitându-le cetățenilor europeni să muncească sau să studieze fără îndeplinirea unor proceduri suplimentare.

„Libera circulație așa cum există ea în acest moment se va sfârși la 31 octombrie când Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană”, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului.

De exemplu, vor fi introduse imediat reguli mai stricte în materie de criminalitate pentru persoanele care intră în Marea Britanie, a precizat el, adăugând că vor fi alte măsuri imediate care vor face parte dintr-un nou sistem de imigrație care se află în curs de elaborare.

The3million, asociația care apară interesele a 3,6 milioane de cetățeni europeni rezidenți în Marea Britanie, a reacționat la acest anunt. „Este o iresponsabilitate și va deschide ușa pentru o discriminare generalizată”, a scris asociația pe Twitter.

Potrivit guvernului, până la finalul lunii iulie, mai bine de un milion de cetățeni europeni au obținut statutul de „rezident permanent”, care le permite să trăiască în Marea Britanie după Brexit.