Groenlanda nu este de vânzare, iar ideea privind cumpărarea insulei de către Statele Unite este absurdă, a declarat duminică premierul danez Mette Frederiksen, după ce un consilier economic al președintelui american Donald Trump a confirmat că acesta ar fi interesat în achiziționarea teritoriului, potrivit Mediafax.

Foto:

"Groenlanda nu este de vânzare. Groenlanda nu este daneză. Groenlanda este Groenlanda. Sper că nu vorbea serios", a declarat Frederiksen, potrivit agenției Reuters.

Liderul de la Casa Albă urmează să efectueze o vizită la Copenhaga la începutul lunii viitoare.

Consilierul pe probleme economice Larry Kudlow a confirmat că Donald Trump a exprimat ideea privind cumpărarea Groenlandei în discuțiile avute săptămâna aceasta cu consilierii săi.

"Nu vreau să prezic un rezultat. Spun doar că președintele, care știe câteva despre cumpărarea proprietăților, ia în considerare achiziționarea Groenlandei", a declarat Kudlow.

Kudlow a menționat că și fostul președinte Harry Truman a vrut să cumpere Groenlanda.

"Danemarca deține Groenlanda, iar Danemarca este un aliat. Groenlanda este un loc strategic", a adăugat consilierul economic.

O serie de politicieni danezi și-au manifestat dezaprobarea față de ideea că SUA ar putea cumpăra Groenlanda, după ce publicația The Wall Street Journal a relatat că președintele american Donald Trump a sugerat în discuții private că ar fi interesat să achiziționeze insula arctică.

"Este o discuție absurdă, iar Kim Kielsen a făcut clar faptul că Groenlanda nu este de vânzare. Conversația se încheie aici", a mai declarat premierul danez.

Oficialii americani consideră că Groenlanda are o mare importanță pentru securitatea Statelor Unite. Un tratat defensiv între Copenhaga și Washington, încheiat în urmă cu mai multe decenii, conferă forțelor armate ale SUA drepturi aproape nelimitate în Groenlanda, unde se află cea mai nordică bază militară americană, Thule Air Base. Aflată la aproximativ 750 de mile (1.200 de kilometri) nord de Cercul polar arctic, baza include o stație radar ce face parte din sistemul american de avertizare timpurie pentru amenințări balistice. De asemenea, baza este folosită de Comandamentul Spațial din cadrul Forțelor aeriene SUA, cât și de Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospațială (NORAD).