La doar 50 de kilometri de sarcofagul ce adăpostește reactorul patru al centralei atomice Chernobyl, dezastrul din 1986 a făcut să apară Slavutych. 25 de mii de oameni trăiesc în prezent în orașul ce a fost creat pentru a fi locuit de cei evacuați după ceea ce s-a întâmplat în 26 aprilie 1986, scrie CNN.

SlavutychFoto: Captura YouTube

După accidentul nuclear de la reactorul patru al centralei atomice de la Chenobyl, Ucraina, aproximativ 45 de mii de oameni au fost evacuați din orașul apropiat Pripiat. În afara zonei de excluziune, lângă o gară micuță, autoritățile sovietice s-au hotărât să construiască un nou oraș care să îi găzduiască pe cei evacuați sau implicați în munca de la reactoarele rămase sau la securizarea celui ce a explodat în 1986.

La construirea orașului Slavutych au luat parte cei mai buni experți în domeniu. A fost felul în care Uniunea Sovietică și-a cerut scuze pentru tot răul provocat prin neglijențele de la Chernobyl. 8 țări sovietice la acea vreme și-au adus aportul în crearea a 8 cartiere, fiecare cu specificul propriei țări. După terminarea lucrărilor, viitorilor locuitori le-a fost permis să aleagă unde vor să stea, lucru neobișnuit în regimul comunist.

Orașul era mult mai modern ca tot ceea ce exista în acele vremuri. Unele străzi aveau chiar piste separate pentru biciclete, lucru ce nu există nici măcar acum pe majoritatea drumurilor din Ucraina. Slavutych este numit ultimul mare monument al erei sovietice, chiar dacă nu este un oraș tipic comunist.

Totuși, multora dintre locuitori le-a fost foarte greu să plece din Pripiat. O fostă locuitoare afirmă în prima fază, tot ce voia era să se reîntoarcă în fosta ei locuință. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată, Pripiat fiind încă un oraș fantomă unde radiațiile pot fi periculoase. Chiar dacă trecutul le-a fost răpit de accidentul de la Chernobyl, viitorul locuitorilor orașului Slavutych este încă nescris.