Trump se va întâlni în această săptămână cu experții în securitate pentru a analiza propunerea talibanilor de a încheia un acord de retragere a trupelor din Afganistan. Totuși, planul poate avea consecințe negative atât pentru Afganistan, cât și pentru Statele Unite, potrivit CNN.

Foto:

PreșdinteleStatelor Unite va analiza împreună cu experții americani în securitate propunerea talibanilor de a încheia cu aceștia un tratat de pace care ar putea micșora numărul de trupe prezente în Afganistan. În plus, tratatul va stipula încetarea focului între cele două tabere.

Cu toate acestea, planul este unul ce poate da naștere unor mari probleme. În tratat nu este specificată încetarea luptelor între autoritățile afgane, pe care talibanii nu le recunosc. Acest aspect ar putea duce la continuarea luptelor, ieșirea Statelor Unite neavând impactul dorit. Militanții pentru pacea în zonă sunt de părere că intențiile americanilor au ca scop trădarea poporului afgan doar pentru a ieși în totalitate dintr-un război unde nu mai au niciun interes.

Criticile republicanilor nu au întârziat să apară. Membrii ai congresului consideră că Statele Unite nu trebuie să se comporte ca o autoritate a Afganistanului. Republicanii cred că administrația Trump ar trebui să lupte împotriva terorismului așa că un viitor pact cu talibanii ar însemna o cedare a luptei în fața terorismului, în opinia republicanilor.

Interesant este și faptul că tratatul ar putea fi încheiat chiar pe 19 august, ziua în are Afganistan a obținut independența. Chiar și așa, talibanii sunt responsabili pentru mii de victime lunar. 1500 de civili au fost omorâți doar luna trecută de către talibani, număr record pentru acest război. În aceste condiții, este greu de crezut că un tratat între Statele Unite și talibani ar rezolva conflictul din Afganistan.