Coreea de Nord afirmă ferm că a încheiat orice discuție cu vecina ei privind unificarea sau denuclearizarea zonei. Chiar dacă președintele Coreei de Sud a afirmat public că dorește denuclearizare peninsulei și unificarea, Kim Jong-un a replicat că nu mai există loc de negocieri, notează BBC.

Președintele MoonFoto: Captura BBC

Liderul Coreei de Nord a declarat cu privire la discursul omologului său din Coreea de Sud că propunerile acestora sunt penibile și că nu au cum să prindă contur. Într-un discurs cu ocazia aniversării obținerii independenței, Mon Jae-in (președintele Coreei de Sud) a afirmat că dorește unificarea peninsulei până în 2045 și denuclearizare, fiind un obiectiv crucial pentru țara sa.

Răspunsul Coreei de Nord a venit promt și categoric. Administrația Coreei de Nord este de părere că vecina sa nu are dreptul nici măcar să mai dorească tratative având în vedere că încă ia parte la exerciții militare împreună cu Statele Unite. Mai mult de atât, în comunicatul Coreei de Nord se vorbește despre planurile pe care Coreea de Sud le elaborează pentru a o distruge.

În pofida acestui scandal, Coreea de Nord a continuat exercițiile militare cu rachete. Este pentru a șasea oară în luna curentă când armata lui Kim Jong-un face exerciții de acest gen, lucru care îngrijorează țara vecină. Se pare că pierzătoarea în toată această ecuație va fi partea sudică pentru că aliatul lor, Statele Unite, nici măcar nu au condamnat aceste exerciții.