Serviciul de Securitate Federal a publicat pentru prima dată în două decenii date cu privire la numărul persoanelor care au imigrat până în 2019 pentru a munci în Rusia, relatează Moscow Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Președintele Vladimir Putin urmărește să compenseze declinul populației prin măsuri care includ atragerea, în anii viitori, până la 10 milioane de migranți vorbitori de rusă.

Cercetătorii au spus recent că intrările migranților în Rusia au atins cele mai înalte niveluri din ultimul deceniu în ianuarie-aprilie 2019, după ce în 2018 au fost înregistrate cele mai scăzute niveluri.

Datele Serviciului de Securitate spun că 2,4 milioane de migranți au ajuns în Rusia pentru a munci între ianuarie și iunie 2019, potrivit site-ul de știri RBC.

Majoritatea străinilor care au venit să lucreze în Rusia sunt din Uzbekistan, 918.000 de oameni, din Tadjikistan au venit 524.000, din Kirghizstan 265.000, iar din Kazahstan 165.000.

Ucrainenii reprezintă a patra cea mai mare sursă de forță de muncă, cu 105.000 de oameni veniți să lucreze în Rusia.

Numărul persoanelor care au venit să lucreze în Rusia, din afara spațiului ex-sovietic, a fost substanțial mai mic, cu 50.300 oameni proveniți din China, 10.800 din Germania și 10.200 din Turcia. Doar 4.300 de britanici și 3.700 de cetățeni americani au călătorit în acest an în Rusia cu intenția de a lucra acolo.

În total, datele arată că, în perioada ianuarie-iunie 2019, peste 15 milioane de străini au trecut granița Rusiei ca turiști, oameni de afaceri, muncitori, studenți sau pentru alte scopuri.

Datele Serviciului de Securitate sunt ”extrem de vulnerabile” la supraestimarea numărului de persoane străine care migrează pentru a munci în Rusia, pentru că ar putea să ia în considerare călătoriile multiple a unui singur migrant drept călătoriile singulare a unui singur migrant, a avertizat un cercetător de la Universitatea de Stat a Moscovei, Olga Chudinovskikh.

Serviciul a estimat că 32,6 milioane de oameni au călătorit în Rusia anul trecut, de șase ori mai mult decât numărul străinilor înregistrați de către agenția de statistică a Rusiei, de 4,9 milioane.