Curtea Supremă din Gibraltar a aprobat joi eliberarea petrolierului iranian reținut la începutul lunii iulie în apele teritoriale britanice în ciuda cererii americanilor de a prelungi detenția navei suspectată că ar livra petrol Siriei, anunță AFP.

Petrolier sechestratFoto: Captura YouTube

„Nava nu mai este reținută”, a declarat președintele Curții, judecătorul Anthony Dudley. El a precizat că nu a fost informat în scris de faptul că Statele Unite doresc reținerea în continuare a petrolierului.

Departamentul Justiției din SUA a depus o cerere prin care solicită autorităților din Gibraltar să rețină în continuare petrolierul iranian Grace 1, sub pavilion panamez, care a fost sechestrat în iulie, pe baza suspiciunilor că nava urma să livreze petrol Siriei, încălcând sancțiunile impuse de UE regimului sirian.

Pe data de 4 iulie, forțele britanice au oprit și sechestrat tancul petrolier Grace 1, incident ce a provocat o criză diplomatică între Londra și Teheran.

Două săptămâni mai târziu, forțele iraniene au sechestrat un tanc petrolier britanic în apropiere de Strâmtoarea Ormuz, citând presupuse încălcări ale legislației privind navigația maritimă. Guvernul de la Londra consideră această acțiune ca fiind ilegală.