Președintele american Donald Trump a sugerat organizarea unei întrevederi personale cu omologul său chinez, Xi Jinping, pentru a discuta despre criza politică din Hong Kong, informează BBC News, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Liderul de la Casa Albă s-a declarat încrezător că Xi Jinping va soluționa "rapid și într-un mod uman" situația din Hong Kong, care de mai multe luni este scena unor ample proteste, provocate inițial de un proiect de lege despre care criticii susţin că ar permite extrădarea dizidenților politici din Hong Kong pe teritoriul Chinei, dar treptat s-au transformat într-o contestare generală a Guvernului local susţinut de Beijing.

Trump a mai afirmat că Xi "este un mare lider care este respectat foarte mult de poporul său".

"Îl cunosc foarte bine pe președintele Xi al Chinei. Este un mare lider care este respectat foarte mult de poporul său. De asemenea, este un om bun într-o «afacere dificilă» Nu am nicio îndoială că dacă președintele Xi vrea să rezolve rapid și uman problema Hong Kong, o poate face. Întrevedere personală?", se arată într-un mesaj postat pe Twitter de Trump.

Într-un alt mesaj, postat tot miercuri seară, președintele american a indicat că felul în care regimul de la Beijing gestionează situația din Hong Kong are impact și asupra negocierilor pe tema unui acord comercial între SUA și China.

"Desigur, China vrea să facă o înţelegere. Mai întâi însă să trateze în mod uman Hong Kong-ul!", afirmă liderul american.