Rosatom şi alte patru firme au anunţat că doresc să participe la realizarea Centralei Nucleare Belene, a anunţat ministrul bulgar al energiei, Temenujka Petkova, miercuri, pentru postul public de televiziune de la Sofia - BNT. Ea a făcut apel la "răbdare", până la data de 19 august, când vor fi trimise toate ofertele din partea companiilor care vor să ia parte la realizarea acestui proiect, transmite Mediapool, preluat de Rador.

Proiectul centralei de la BeleneFoto: Atomenergoproekt

În opinia ministrului Temenujka Petkova, nu vom avea o reacţie negativă din partea Comisiei Europene, în cazul în care compania atomică rusă va câştiga proiectul.

"Procedura pe care noi am elaborat-o este una publică, transparentă. Conține criteriile relevante, cerințele privind accesul egal al tuturor celor care doresc să participe la acest tip de procedură. În afară de asta, procedura însăși a fost publicată într-un ziar oficial al UE. Sunt respectate absolut toate cerinţele legislaţiei europene în domeniul energiei atomice", a spus Petkova.

Ministrul Energiei a explicat că Bulgaria va furniza Comisiei Europene orice informație solicitată. După 19 august, va fi elaborată o listă scurtă a celor dispuși să participe la proiect, iar statul va începe negocierile cu aceștia. "Cele 3 miliarde de leva, banii cetățenilor bulgari, au fost deja investiți în acest proiect. Acesta este important și pentru securitatea energetică", a spus Temenujka Petkova.

Până la sfârșitul zilei de lucru, pe 19 august, este programul Companiei Naţionale de Electricitate (NEK) şi se primesc scrisori de interes - pentru investitor strategic; pentru acționari minoritari; de la doritori de cotă-parte, de la cei care doresc să cumpere energie electrică; de la cei care doresc să primească electricitate de la viitoarea capacitate nucleară.

Deocamdată, ca singurii candidaţi siguri pentru a deveni investitori strategici se conturează China National Nuclear Corporation - CNNC - şi compania rusă Rosatom.

Așa cum Mediapool a scris deja, CNNC își anunţă public interesul de mai bine de doi ani și se întâlnește periodic cu reprezentanții ai NEK și ai Ministerului Energiei pentru a studia starea proiectului. Au vizitat ultima dată Sofia la începutul săptămânii trecute și, conform informațiilor neoficiale, sunt gata cu documentele necesare pentru participarea la procedura de investitor startegic.

Principalul lor concurent se așteptă să fie Rosatom din Rusia, care până acum a evitat să spună dacă va depune o ofertă.

Surse Mediapool sunt convinse că Framatom și General Electric nu vor aplica pentru a deveni acționari la construcția nucleară, dar vor negocia cu Rosatom și CNNC pentru a subcontracta de la acestea atunci când depun oferte viitoare pentru finalizarea proiectului, pentru care Petkova a dat exemple de parametri. Planurile autorităților bulgare sunt ca viitorul investitor să construiască Belene în termen de opt ani, cu suma de 9 miliarde de euro, pe baza proiectului tehnic actual, cu participarea companiilor bulgare, iar apoi să dea centrala nucleară spre administrare Centralei Nucleare de la Kozlodui.

Ministerul Energiei continuă însă să spună că firme franceze și americane au fost interesate să devină acţionari, ceea ce ar fi putut să se realizeze dacă acestea ar fi executat partea non-nucleară din proiect. Ca şi executant al insulei nucleare a centralei electrice, cu o licitaţie ce a avut loc în anul 2006, a fost aleasă compania rusă Atomstroyexport, care este proprietate a Rosatom. Angajamentul acesteia față de proiect rămâne pentru momentul reluării proiectului, iar rușii sunt interesați de reluarea acestuia.