Oficialii din Gibraltar au anunțat marți că nu vor elibera momentan petrolierul iranian sechestrat, negând astfel informațiile emise de Iran privind eliberarea navei în urma unui schimb de documente între Iran și Marea Britanie, informează Mediafax citând Reuters.

Petrolier sechestratFoto: Captura YouTube

"Marea Britanie este interesată să dea drumul petrolierului iranian Grace 1 ... în urma unui schimb de documente, sperăm că eliberarea va avea loc în curând", a declarat Jalil Eslami, directorul adjunct al Organizației maritime și portuare din Iran, citat de agenția de știri IRNA.

Agenția de presă semi-oficială Fars a transmis că petrolierul ar urma să fie eliberat marți, citând mai multe surse din Gibraltar.

Informațiile au fost negate atât de autoritățile din Gibraltar, cât și de cele din Marea Britanie.

Pe data de 4 iulie, forțele britanice au oprit și sechestrat tancul petrolier Grace 1, sub pavilion panamez, pe baza suspiciunilor că nava urma să transporte petrol în Siria, încălcând sancțiunile impuse regimului de la Damasc de Uniunea Europeană. Iranul respinge acuzațiile în acest sens.

Două săptămâni mai târziu, forțele iraniene au sechestrat un tanc petrolier britanic în apropiere de Strâmtoarea Ormuz, citând presupuse încălcări ale legislației privind navigația maritimă. Guvernul de la Londra consideră această acțiune ca fiind ilegală.

După sechestrarea tancului petrolier britanic de către forțele iraniene, mai multe țări, inclusiv Marea Britanie, au anunțat că vor participa la o misiune coordonată de Statele Unite pentru securizarea Golfului Persic prin contracararea acţiunilor Iranului.