O creştere mică, de ordinul a 4%, a trecerilor ilegale la graniţele europene a fost înregistrată în luna iulie, faţă de luna anterioară ajungând la 10.500 de persoane, conform datelor Frontex. Cu toate acestea, după cum se precizează în comunicatul Frontex, totalul migranţilor ilegali depistaţi în primele şapte luni ale anului 2019 (54.400) este cu 30% mai mic decât în urmă cu un an, potrivit Ifimerida.gr, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit Frontex, traseul cel mai popular rămâne cel prin estul Mediteranei şi insulele greceşti, cu aproape 5.800 persoane depistate în luna iulie (fără a se lua în calcul şi Ciprul). Însă, în primele şapte luni ale anului curent, numărul total al persoanelor detectate în regiune a scăzut cu 6% faţă de acum un an, la aproape 28.200. În ciuda acestei scăderi, numărul sosirilor în insulele greceşti şi în Marea Egee a crescut cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cel mai mare procent de migranţi care au fost descoperiţi pe această rută au fost afgani.

Pe ruta Mediteranei de Vest, numărul migranţilor ilegali a crescut cu 22% faţă de luna anterioară, la aproape 2.900. Totalul pentru perioada ianuarie-iulie s-a ridicat la peste 13.000, cu 41% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Migranţii din Africa subsahariană au constituit cel mai mare număr de migranţi descoperiţi pe această rută. Numărul migranţilor care au traversat Mediterana Centrală în luna iulie a fost de 1.100. Numărul total pentru primele şapte luni ale anului a crescut cu 25% faţă de anul trecut, ajungând la circa 4.900. Tunisienii, sudanezii şi pakistanezii au fost naţionalităţile identificate cel mai des pe această rută în perioada ianuarie - iulie.

În sfârşit, circa 460 de persoane au fost descoperite pe ruta Balcanilor de Vest în luna iulie. Numărul total pentru primele şapte luni a ajuns la 5.800, dublu faţă de cel de anul trecut. Cetăţenii din Afganistan şi Iran au reprezentat majoritatea migranţilor care au fost descoperiţi pe această rută.