Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Slovacia: Sondaj de opinie privind relaţiile maghiaro-slovace - date surprinzătoare

de I.B.     HotNews.ro
Marţi, 13 august 2019, 23:07 Actualitate | Internaţional


Slovacia
Foto: pixabay.com
Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Institutul de Sondare a Opiniei Publice "Focus", din Bratislava, minoritatea maghiară din Slovacia şi majoritatea slovacă se află într-o relaţie foarte bună. Jumătate din intervievaţi cred că actualul guvern are o influenţă pozitivă asupra situaţiei maghiarilor din Slovacia, potrivit Rador.

În cadrul sondajului efectuat în luna iulie, în regiunile sudice ale Slovaciei, respectiv în regiunile locuite de maghiari, au fost intervievate 714 persoane, indiferent de sex, studii, sau vârstă.

Aşadar, 72% dintre respondenţi s-au declarat de naţionalitate maghiară, iar ceilalţi au fost de naţionalitate slovacă. Din datele sondajului rezultă că 62% din cei intervievaţi au declarat că actuala coaliţie guvernamentală formată din partidele Smer-SNS-Híd are o influenţă pozitivă asupra situaţiei minorităţii maghiare din Slovacia, iar 30% au avut răspunsuri negative în acest sens, în timp ce 9% nu au ştiut să aprecieze situaţia.

O altă întrebare adresată intervievaţilor a fost cum apreciază coabitarea maghiarilor şi slovacilor? 93% dintre respondenţi au spus că în imediata lor apropiere, coabitarea celor două naţiuni este bună sau foarte bună, şi numai 6% au declarat că această convieţuire între maghari şi slovaci nu este bună. Percepţia privind coabitarea maghiarilor şi slovacilor este similară şi în zonele în care trăiesc aceştia.

În acest caz, din 100 de persoane, 94 au răspuns că relaţiile dintre cele două naţiuni sunt bune şi doar 5% au avut o opinie negativă, iar 1% nu a ştiut să răspundă. La nivel de ţară s-a diminuat, într-o oarecare măsură, procentul celor care consideră că relaţiile maghiaro-slovace sunt bune: 78% cred că relaţiile maghiaro-slovace sunt bune, 16% au o părere opusă, iar 1% nu a ştiut să răspundă la această întrebare.

La întrebarea care formaţiune maghiară reprezintă cel mai bine interesele comunităţii maghiare din Slovacia, 41% dintre intervievaţi au spus că partidul Most-Hid, 23% - Partidul Comunităţii Maghiare (MKP), iar 20% au răspuns că nici una dintre aceste două formaţiuni, în timp ce 17% nu a ştiut să răspundă. Potrivit sondajul dat publicităţii la sfârşitul săptămânii trecute de Institutul Focus, nici partidul Hid şi nici MKP nu ar accede în Parlament dacă alegerile parlamentare ar avea loc acum.

Partidul Most-Hid, condus de Béla Bugár, se bucură de o popularitate de 4,7%, iar MKP, condus de József Menyhért, are o susţinere de 3,4%. Potrivit politologului Grigorij Mesežnikov, faptul că respondenţii au apreciat în mod pozitiv influenţa exercitată de Guvern asupra situaţiei minorităţii maghiare din Slovacia se datorează în special poziţiei partidului Most-Hid, care se află în acuala coaliţie de guvernare.

"În acest ciclu electoral, celelalte două partide din coaliţie nu promovează o propagandă antimaghiară", a precizat politologul.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2404 vizualizari

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by