Cel puțin cinci experți nucleari au murit în misterioasa explozie în timpul testării unui motor de rachetă în nordul Rusiei, acum patru zile, scrie The Moscow Timescaretrece în revistă tot ce știm până acum despre accident.

Zona de test din apropiere de NyonoksaFoto: Google Maps

Oficialii au fost lenți în a difuza informații cu privire la explozie, care a condus la o creștere a radiației în orașul din apropiere și a condus la epuizarea pastilelor de iod din farmaciile din zonă.

Experții nucleari americani au spus că suspectează că explozia a avut loc în timpul testării unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară, cu care preşedintele rus Vladimir Putin s-a lăudat anul trecut.

Iată ce știm până acum despre explozie:

Ce s-a întâmplat?

  • Combustibilul rachetei a luat foc, provocând o detonare care a aruncat mai multe persoane în Marea Albă, a spus agenția nucleară Rosatom, citată de agenția de stat Tass.
  • Oficialii din orașul din apropiere, Severodvinsk, au spus că radiația a crescut pentru scurt timp, fără să specifice cât de mult, dar comunicatul lor a fost retras vineri de pe site, fără explicații. Mass-media regională a relatat că rezidenții au început să își facă stocuri de iod, care este folosit pentru reducerea efectelor expunerii la radiații.
  • Autoritățile au spus după incident că au închis o zonă Marea Albă, deși informațiile privind navigația publică de la portul din Arhanghelsk au arătat că zona a fost închisă pentru luna precedentă. Nu au fost oferite explicații.

Ce spun autoritățile?

  • Implicarea muncitorilor nucleari a fost recunoscută pentru prima dată de agenția nucleară de stat Rosatom abia sâmbătă. Agenția a informat că trei dintre membrii săi au fost internați.
  • Într-un interviu video publicat duminică târziu, oficialii ruși de la institutul de cercetare nucleară unde oamenii de știință lucrau au spus că accidentul a cauzat dublarea nivelurilor de radiații, iar creșterea nu a durat decât o oră.
  • Între timp, agenția pentru protecția consumatorului din Rusia din regiunea Leningrad a asigurat rezidenții din Sankt Petersburg că nivelurile de radiații sunt ”stabile”.
  • Kremlinul a făcut abia marți primele comentarii oficiale cu privire la incident, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov spunând că autoritățile ar face tot ce le stă în putință pentru a asigura siguranța cetățenilor.

Ce relatează mass-media?

  • Site-ul de știri Fontanka.ru din Sankt Petersburg a citat o declarație video a unuia dintre liderii centrului nuclear care sugerează că explozia a avut loc la un ”reactor nuclear de mici dimensiuni”.
  • Fontanka a făcut ulterior un update cu o declarație din partea Rosatom care subliniază că de fapt se referă la ”teste cu sursă de alimentare cu radioizotopi” și nu la un ”reactor”. Este o baterie nucleară, ca să înțelegeți”, a spus Rosatom.
  • Viaceslav Soloviov, unul dintre oficialii de la institutul din vecinătatea orașului Sarov, a spus: ”Aceste progrese au loc de asemenea în multe țări. Și americanii, anul trecut, ... au testat, de asemenea, ... un reactor la scară mică. Centrul nostru continuă să lucreze în această direcție”.
  • Mass-media din Rusia a spus că explozia motorului de rachetă ar fi avut loc într-o zonă de testare a armelor în apropiere de localitatea Nyonoksa. Acele articole spun că o zonă din apropiere de Nyonoksa este folosită pentru a testa arme, inclusiv rachete de croazieră și balistice care sunt folosite de către Marina Rusiei.
  • Mass-media locală a relatat marți că un spital districtual din regiunea Arhanghelsk a ”izolat tot ce a avut legătură cu internarea și tratarea victimelor exploziei din Nyonoksa”. Serviciul Federal de Securitate a convocat personalul medical și doctorii au semnat acorduri de confidențialitate, a relatat site-ul regional newsnord.ru.
  • Rezidenții localității Nyonoksa vor fi evacuați cu un tren special pentru două ore miercuri dimineață pentru activități militare planificate, a scris agenția de știri de stat RIA Novosti.

Rezidenții au spus pentru site-ul 29.ru că ”acest lucru este planificat, toată lumea este luată din localitate aproximativ o dată pe lună, deși unii obișnuiesc să rămână”.

”Dar acum, după ultimele evenimente, cred că toată lumea va pleca”, a spus marți un sătean al cărui nume nu a fost dat.

Difuzarea unei imagini de către o mică firmă de satelit pare să arate Serebryanka, o navă care transportă deșeuri combustibil nuclear și deșeuri, în largul mării de la baza de testare a rachetelor Nenoksa. Prezența sa ”ar putea fi legată de testarea unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară”, a scris pe Twitter Jeffrey Lewis, un savant nuclear la Institutul Middlebury.

Victime:

  • Rosatom a numit cinci experți în fizică nucleară ca fiind decedați, respectiv Alexei Viushin, Evgheni Korataiev, Viaceslav Lipshev, Serghei Pichugin și Vladislav Ianovski. Agenția a publicat fotografiile experților pe site-ul de știri RBC luni.
  • Cel puțin șase angajați au fost răniți și transportați cu elicopterul la Moscova pentru a fi tratați pentru expunere la radiații, a relatat canalul Baza Telegram. Angajații au fost aduși de la avion la un spital din Moscova în vehicule acoperite cu folie, a adăugat Telegram. Rosatom a spus că trei persoane au fost rănite în explozie.
  • Experții, care au lucrat la centrul cu baza în orașul închis Sarov, au fost propuși pentru a fi decorați, au spus oficialii, fără să specifice care vor fi onorurile pe care aceștia le vor primi.
  • Administrația orașului Sarov a anunțat două zile de doliu, spunând duminică că experții au murit în timp ce ”efectuau o misiune de importanță națională”. Cele cinci victime au fost înmormântate luni.