Președintele Donald Trump a confirmat că autoritățile americane au ajuns la concluzia că incidentul de la Arhanghelsk s-ar fi produs în urma exploziei unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară, adăugând că SUA au o "tehnologie similară, deși mult mai avansată", relatează Wall Street Journal, citat de Mediafax. "Statele Unite află multe în urma exploziei unei rachete defecte în Rusia", a afirmat președintele american într-un mesaj postat luni pe Twitter.

"Avem o tehnologie similară, deși mult mai avansată. Explozia (rachetei) ruse «Skyfall» a îngrijorat oamenii în legătură cu aerul din jurul bazei și cu mult dincolo de ea. Nu este bine", a adăugat liderul american, făcând referire la proiectul unui rachete de croazieră cu propulsie nucleară dezvoltată de Rusia, denumită 9M730 Burevestnick (SSC-X-9 Skyfall, potrivit terminologiei NATO).

Aceasta este o rachetă de croazieră anunțată de președintele rus Vladimir Putin, în martie 2018, despre care liderul de la Kremlin a afirmat are o "rază de acțiune nelimitată" și este "invincibilă în fața tuturor sistemelor antiaeriene și antirachetă existente și potențiale".

Mai multe rapoarte guvernamentale americane au indicat că potențiala dezvoltare de către Rusia a unei rachete cu propulsie nucleară reprezintă un nou tip de amenințare la adresa securității Statelor Unite.

Deși liderul de la Casa Albă susține că SUA au o tehnologie similară, totuși, potrivit oficialilor americani, Statele Unite nu dezvoltă în acest moment rachete cu propulsie nucleară.

O serie de experți consideră ca fiind parțial fantasmagorice eforturile Administrației Vladimir Putin de a dezvolta astfel de arme, tehnologie pe care Statele Unite au încercat fără succes să o dezvolte în perioada Războiului Rece.

"În general sunt de părere că această tentativă de a dezvolta o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară cu rază de acțiune nelimitată este o nebunie", a declarat Ankit Panda, expert în cadrul Federației Oamenilor de Știință Americani.

În pofida riscurilor asociate cu o astfel de tehnologie, pentru președintele Vladimir Putin, care se confruntă cu o opoziție crescândă în plan intern, dezvoltarea de noi arme este o parte cheie a argumentul său potrivit căruia scopul său este să așeze Rusia în poziția pe care Uniunea Sovietică o deținea pe scena globală ca mare putere.

Incidentul de tip nuclear intervine într-un moment crucial în competiţia militară dintre Statele Unite și Rusia. Administrația Donald Trump tocmai a finalizat procedura de retragere din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), argumentând că Rusia a încălcat acordul. La rândul său, Administraţia Vladimir Putin a avertizat că va fi nevoită să dezvolte noi tipuri de armament după retragerea SUA din Tratatul INF. Mai mult, există temeri că acordul Noul START (Tratatul pentru Limitarea Armelor Strategice), ultimul acord major ce limitează dezvoltarea forțelor nucleare, care va expira în 2021, nu va fi reînnoit după această dată.