"Căutăm o modalitate ca gazul natural din Turkmenistan să ajungă în Bulgaria", a declarat premierul bulgar, Boiko Borisov, reporterilor din stațiunea Avaza, în Turkmenistan. Delegația guvernamentală condusă de el, însoțită de oameni de afaceri, este în vizită de trei zile în Turkmenistan, între 10 și 12 august, potrivit Mediapool și Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Turkmenistan se dezvoltă rapid, dar Marea Caspică este o zonă ecologică prin care nu poate trece o conductă de gaze, deși este permisă exploatarea conductelor de petrol, a spus Borisov. În acelaşi timp, Turkmenistanul este printre cele trei țări din lume cu cele mai mari zăcăminte de gaze. Vrem să se găsească o cale, și voi vorbi despre asta cu premierul rus, Dimitri Medvedev, să-și aducem prin Rusia gaze naturale din Turkmenistan pentru hub-ul nostru de gaze, Balkan, a spus prim-ministrul bulgar, citat de BTA.

Companii bulgare intră în Turkmenistan, vor îndrăzni să intre şi altele, deoarece există garanții pentru afacerile lor, a spus premierul. El a pus accent pe domeniul construcțiilor, unde companiile negociază pentru a încheia tranzacţii pentru tehnologii fără săpături. În ceea ce ne priveşte, există un mare interes în domeniul construcţiei de maşini", a adăugat Borisov.

"Există deja atât de multe investiții în Bulgaria, încât nu există forță de muncă, deși continuăm să căutăm investitori mari, de exemplu din Germania și Coreea de Sud, cum ar fi Volkswagen și Hyundai", a spus Borisov. El speră ca, în luna septembrie, Bulgaria să semneze un contract cu un investitor din Coreea de Sud, care să se ridice la aproximativ 1,5 miliarde de dolari, dar pentru acest proiect va fi nevoie și lucrători, a spus premierul bulgar.

Al doilea investitor din Coreea de Sud, însă, nu este din domeniul construcţiilor de maşini, ci e vorba de o uzină de baterii şi acumulatori. "În ceea ce priveşte această investiţie, noi suntem în competiţie cu câteva state, de aceea nu pot să anunţ încă nimic", a spus ministrul bulgar al economiei, Emil Karanikolov. Încă mai suntem în competiţie şi cu privire la construirea uzinei Volkswagen în Bulgaria, a adăugat el.

Primul ministru Boiko Borisov și miniștrii din delegația bulgară au vizitat şi Expoziția caspică pentru tehnologii inovatoare, care a fost deschisă în stațiunea Avaza din Turkmenistan. Ulterior, reprezentanții statului bulgar au participat la cea de-a patra sesiune a Comisiei interguvernamentale de cooperare economică Bulgaria-Turkmenistan.

Duminică după-amiază, Borisov s-a întâlnit cu președintele Turkmenistan, Gurbangulî Berdîmuhamedov. Premierul a subliniat ambiția Bulgariei de a-și menține rolul de centru strategic de distribuție a gazelor și a subliniat activitatea serioasă a guvernului în construirea infrastructurii necesare. Potrivit lui Boiko Borisov, gazul din Turkmenistan este o potențială sursă de alimentare a centrului de distribuție a gazelor Balkan pe teritoriul Bulgariei.

Borisov și-a exprimat disponibilitatea ca Bulgaria să aibe un dialog cu Turkmenistanul și cu privire la oportunităţile de interacţiune pe legătura de transport pe direcțiile „Vest - Est” și „Vest - Sud” prin sud-estul Europei și Marea Neagră.

Bulgaria și Turkmenistan vor deschide birouri comerciale la Ashgabat și, respectiv, Sofia, a mai declarat premierul Boiko Borisov. El a adăugat că vizita președintelui turkmen Berdimuhamedov în Bulgaria se pregătește pentru începutul anului viitor. La Avaza au fost semnate documente bilaterale pentru cooperarea între Bulgaria și Turkmenistan în domeniul transporturilor, investițiilor, tineretului și sportului și afacerilor externe.