​​Brandul de lux Versace își cere scuze după imaginile cu un tricou pe care Hong Kong și Macau apăreau ca teritorii independente. După criticile vehemente ale chinezilor pe rețelele de socializare, Versace a retras produsul, scrie BBC.

Tricoul VersaceFoto: Captura BBC

Tricou avea un format care includea mai multe orașe și țările lor de apartenență: Londra-UK sau Milan-Italia. În dreptul Hong Kongului și al Macaului erau trecute tot aceste teritorii, lucru ce insinuează clar faptul că aceste teritorii sunt independente. Astfel, chinezii au criticat dur brandul deoarece Hong Kong și Macau aparțin de China, chiar dacă au statut special. În ultimul timp, China a devenit extrem de fermă atunci când vine vorba de felul în care companiile străine percep Hong Kongul.

Incidentul a avut drept consecință, pe lângă protestele chinezilor, plecarea lui Yang Mi din funcția de ambasador Versace. Mi a declarat că statutul teritorial al Chinei este sacru și inviolabil și că nu poate trece cu vederea aceste greșeli. Directorul artistic, Donatella Versace, a reacționat și ea cerându-și scuze pentru greșelile făcute de brand. Ea a declarat că nu s-a intenționat niciodată denigrarea Chinei sub orice formă și că totul a fost o inexactitate a companiei.

Nu doar Versace are parte de scandaluri în ceea ce privește relația cu China. Coach și Givenchy, alte două mari branduri, au de înfruntat critici datorită faptului că nu au aderat la politica teritorială a Chinei. Jackson Yee, ambasador Givenchy, a demisionat recent din funcția sa din cauza unui scandal similar cu cel în care Versace e părtașă. În aceeași manieră, Taiwan și Hong Kong au fost scrise pe un tricou ca fiind țări independente, lucru inacceptabil din punctul chinezilor de vedere.

Incidentele vin pe fondul unor tensiuni uriașe în Hong Kong. Protestele se țin lanț iar autoritățile fac față cu greu. Regiunea are mult de suferit deoarece protestele paralizează circulația și transportul aerian este de multe ori sistat.